Terug

Prostaatverwijdering (radicale prostatectomie)

Als er wordt besloten uw prostaat operatief te verwijderen, wordt dit in het Maasstad Ziekenhuis met behulp van de da Vinci robot uitgevoerd. De da Vinci robot is niet computergestuurd en voert ook geen zelfstandige handelingen uit. De uroloog stuurt vanuit een console de robotarmen aan. De operatierobot heeft een speciale camera waarmee in de buikholte kan worden gekeken. Het camerabeeld is driedimensionaal en vergroot het beeld ongeveer 10 maal. Zo kan elk detail van het operatiegebied uitvergroot worden. De gewrichtjes van de instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien.

De operatie

Indien er geen uitzaaiingen zijn, kunt u behandeld worden met behulp van de da Vinci robot.

Indien er geen uitzaaiingen zijn, kunt u behandeld worden met behulp van de da Vinci robot.

Bij deze operatie verwijdert de uroloog de prostaat en de zaadblaasjes volledig. Nadat de prostaat verwijderd is, wordt de blaas weer aan de plasbuis gehecht. De prostaat wordt uit de buik verwijderd door een sneetje, waarlangs de chirurgische instrumenten zijn ingebracht. Het bloedverlies is door deze techniek vaak zeer beperkt en er is meer kans op behoud van continentie en potentie dan bij een “klassieke” operatie.

Voordelen behandelprogramma

Door gebruik van de ultramoderne techniek van de da Vinci robots, die bediend worden door onze ervaren medisch specialisten, geniet u als patiënt een aantal voordelen. 

 • Verminderde kans impotentie 
  Meer dan de helft van de mannen raakt impotent als gevolg van een prostaatkankeroperatie door middel van “klassieke” operaties. In veel gevallen vermindert een operatie met behulp van de da Vinci robot de kans op impotentie omdat op een bijzonder nauwkeurige manier te werk kan worden gegaan. Ongeveer 60% van de mannen heeft na 12 maanden een volledig herstel van erecties, mits de man deze voor de operatie ook had. 
 • Goed herstel van de continentie 
  Ongeveer 95% van de patiënten is na 12 maanden weer continent, indien 70 jaar of jonger. 
 • Kortere herstelperiode 
  Door de uiterst precieze operatieve handelingen van de da Vinci robot en de bedrevenheid van de uroloog hebt u minder pijn door het ontbreken van een grote wond, hebt u een kortere herstelperiode nodig en een korter verblijf in het ziekenhuis (gemiddeld 3 dagen – 1 dag operatie, 2 dagen herstel). De robot maakt gebruik van enkele kleine sneetjes van 5-12 mm. Kleinere littekens zijn hiervan het resultaat. 
 • Minder bloedverlies 
  Er is aangetoond dat deze manier van opereren met een significant lager bloedverlies gepaard gaat. 

Snel behandeltraject 

Maasstad Ziekenhuis vindt het belangrijk om patiënten snel te behandelen. Doordat het Maasstad Ziekenhuis beschikt over twee da Vinci robots, kunt u binnen twee weken na verwijzing door uw huisarts bij het Robot Expertisecentrum terecht. Vervolgens wordt u binnen vier tot zes weken al geopereerd. 

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.