Leven met kanker kent verschillende fasen. Er is de periode waarin er onderzoeken plaatsvinden, het moment dat u te horen krijgt dat u kanker heeft en de periode waarin u wordt behandeld. Na de behandeling is het meestal niet eenvoudig de draad weer op te pakken. Vragen als 'wat en hoe vertel ik het mijn kinderen' en 'hoe ga ik om met reacties van buitenaf', komen veel voor. Maar bijvoorbeeld ook gevoelens van angst, verdriet, machteloosheid, boosheid, hoop én wanhoop.
Psychosociale en spirituele begeleiding bij kanker
Psychosociale en spirituele begeleiding bij kanker
Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Binnen het Maasstad Ziekenhuis kunnen zorgverleners zoals geestelijk verzorgers, medisch maatschappelijk werkers of psychologen u daarom extra begeleiding bieden.
Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe u het beste met kanker kunt leven. Iedereen is anders en elke situatie en beleving is anders. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn of haar manier en tempo.
Ook kunnen praktische problemen als gevolg van uw ziekte ontstaan. Te denken valt aan financiële problemen of problemen op het werk. Vaak helpt het om te praten met mensen uit uw omgeving. Soms is dat echter niet voldoende. Dan is het goed om extra steun in te schakelen.
Daarover kunt u hieronder meer lezen.
Geestelijk verzorger
Juist in tijden van ziekte en zorg kunnen de levensvragen, die nu eenmaal bij het leven horen, zich aan u opdringen. Het gaat dan vaak om alledaagse zingeving, maar het kan ook gaan om de grote bestaansvragen van het leven. De geestelijk verzorger kan aandachtig naar u luisteren, stil zijn met u, met u van gedachten wisselen of met of voor u een lichtje aansteken.
De geestelijk verzorger staat voor iedereen klaar die hulp wil met het omgaan van emotioneel zware situaties die de behandeling van kanker en het omgaan met de ziekte met zich meebrengen. Familie en vrienden zijn uiteraard ook welkom voor een gesprek.
Lees hier meer over geestelijke verzorging.
Medisch Maatschappelijk Werk
Medisch maatschappelijk werkers kunnen u en uw naasten begeleiden, ondersteunen en adviseren. Samen kan gezocht worden naar mogelijkheden om met de gevolgen van uw ziekte om te gaan. Dit houdt in dat u terecht kunt voor zowel psychosociale begeleiding als praktische ondersteuning.
Onderwerpen waarbij de medisch maatschappelijk werker u kan helpen:
- ondersteunen bij het verwerken en accepteren van de ziekte;
- omgaan met emoties als gevolg van de diagnose of ziekte;
- begeleiding bieden bij het informeren van uw kinderen over de ziekte;
- ondersteunen bij het maken van keuzes met betrekking tot een voorgestelde behandeling;
- communicatie in het gezin en omgaan met reacties van buitenaf;
- moeilijkheden op het gebied van financiën, werk en huisvesting.
Psycholoog
De psycholoog ondersteunt u in het versterken van veerkracht, het omgaan met de effecten van ziekte en behandeling. Deze zoekt met u naar handvatten in bijvoorbeeld het omgaan met vermoeidheid, angst, depressie, spanning en moeilijke keuzes rondom ziekte en behandeling. Ook als door de ziekte oud zeer naar boven komt, kunt u bij de psycholoog terecht. Deze zorg is tevens beschikbaar voor naasten zoals partners en kinderen.
Het Maasstad Ziekenhuis werkt op het gebied van oncologisch psychologische zorg samen met de Vruchtenburg, als gespecialiseerd centrum voor ondersteuning van mensen met kanker.