Terug

Radiotherapie

Radiotherapie is een plaatselijke behandeling van kanker door middel van straling. Deze straling kun je niet zien, niet ruiken en niet voelen. Het werkt alleen in dat gebied dat door de stralen wordt getroffen. Kankercellen kunnen minder goed tegen bestraling dan gezonde cellen. De kankercellen gaan dood, terwijl de gezonde cellen zich herstellen. Dat komt omdat juist snel delende cellen gevoelig zijn voor bestraling. En kankerweefsel bevat meer snel delende cellen dan gezond weefsel. De straling wordt afgegeven door een bestralingstoestel en dringt van buitenaf door tot de kankercellen. Na de bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam; u wordt dus niet radioactief. Dit betekent dat zweet, urine, ontlasting, braaksel etc. niet besmettelijk zijn.

Waarom radiotherapie?

Kankercellen kunnen minder goed tegen bestraling dan gezonde cellen.

Kankercellen kunnen minder goed tegen bestraling dan gezonde cellen.

De kankercellen gaan dood, terwijl de gezonde cellen zich herstellen. Dat komt omdat juist snel delende cellen gevoelig zijn voor bestraling. En kankerweefsel bevat meer snel delende cellen dan gezond weefsel.

Doel van de behandeling

Radiotherapie kan worden ingezet als een aanvullende behandeling.

Radiotherapie kan worden ingezet als een aanvullende behandeling.

U krijgt de radiotherapie dus altijd na of in combinatie met een andere behandeling. De combinatie van behandelingen heeft tot doel de kanker te genezen. Bestraling kan worden gegeven voor en na een operatie. Indien bestraling voor een operatie wordt gegeven, verkleint het gezwel en is het makkelijker om het operatief te verwijderen.  Chemotherapie na de operatie voorkomt dat eventueel achtergebleven kankercellen weer uitgroeien tot een gezwel.

De bestraling wordt in de meeste gevallen 4 tot 5 keer per week gegeven. De bestraling start 6 tot 8 weken na de operatie of 3 tot 4 weken na de chemotherapie.  De duur van een bestraling is 1 à 2 minuten. De totale bestralingskuur duurt, afhankelijk van uw situatie, anderhalf tot twee maanden.

Radiotherapie wordt ook gegeven wanneer de tumor uitgezaaid is (palliatieve behandeling). Radiotherapie wordt dan toegepast om grote tumoren die ernstige symptomen veroorzaken te doen krimpen. Ook wordt bestraling vaak ingezet bij uitzaaiingen in het bot om de pijn te bestrijden of het risico op breuken te verkleinen. De duur van de behandeling zal door de radiotherapeut bepaald worden. Meestal zijn maar een klein aantal sessies nodig.

Waar wordt de radiotherapie gegeven?

Maasstad Ziekenhuis heeft zelf geen bestralingstoestel.

Maasstad Ziekenhuis heeft zelf geen bestralingstoestel.

Via de specialist wordt u voor een behandeling verwezen naar:

Erasmus MC Kankerinstituut
T (010) 704 07 04

Informatie over uw eigen behandeling krijgt u van de radiotherapeut (arts gespecialiseerd in bestralingsbehandelingen). Bij hem/haar kunt u ook met al uw vragen terecht.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.