Regionale anesthesie

Regionale anesthesie

Bij regionale anesthesie wordt een gedeelte van het lichaam, bijvoorbeeld een arm, een been of het gehele onderlichaam, tijdelijk gevoelloos gemaakt. Door een verdovingsmiddel rond de zenuw te spuiten, wordt deze voor een aantal uren uitgeschakeld en voelt u geen pijn.

Omdat ook de spierkracht is uitgeschakeld, kunt u het betreffende lichaamsdeel of het onderlichaam tijdelijk niet bewegen. Bij regionale anesthesie bestaat een kleine kans dat deze niet volledig werkt; u krijgt dan alsnog algehele anesthesie. Bij toepassing van regionale anesthesie bent u in principe wakker. Wanneer bij de ingreep gebruik gemaakt wordt van een videocamera kunt u meekijken op het beeldscherm. Het kan zijn dat u het niet prettig vindt om mee te maken wat er in de operatiekamer gebeurt. In dat geval kunt u tijdens de ingreep een licht slaapmiddel via het infuus toegediend krijgen.


Soorten

Er zijn verschillende soorten regionale anesthesie. De ‘ruggenprik’ is de meest toegepaste regionale anesthesietechniek. We onderscheiden twee soorten ruggenprikken:

Spinaal

Hierbij wordt een verdovingsvloeistof gespoten in het vocht rond de ruggenmergszenuwen onder in de wervelkolom. De verdoving werkt zeer snel: de benen worden warm en zwaar en binnen enkele minuten voelt u ze niet meer en kunt u ze niet meer bewegen. Na een 'ruggenprik' kan soms hoofdpijn ontstaan. Gelukkig komt dit zelden voor en is het goed te behandelen. Als u hoofdpijn krijgt als u al weer thuis bent, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Epiduraal

Hierbij wordt een dun slangetje (katheter) ingebracht in de rug. Deze 'ruggenprik' wordt vaak in combinatie met een algehele anesthesie toegepast bij grote en/of zeer pijnlijke ingrepen. De epiduraal katheter kan namelijk een aantal dagen in de rug blijven zitten en met een pomp kan continu een verdovingsmiddel worden toegediend. Op deze manier heeft u gedurende een langere periode een zeer goede pijnstilling.

Een andere vorm van regionale anesthesie is de verdoving van alleen een arm of been, waarbij met echografie eerst de zenuw in beeld wordt gebracht voordat deze wordt verdoofd.

Bekijk deze film om u goed voor te bereiden op de regionale anesthesie. Ook worden in de film de andere vormen van anesthesie besproken.

Betrokken afdelingen en vakgroepen