Terug

Totale heupprothese

Om de klachten van heupslijtage te behandelen, kan een totale heupprothese nodig zijn. Bij een totale heupprothese worden de beschadigde/versleten delen van de heup door kunstmatige onderdelen vervangen. De operatie wordt uitgevoerd om de pijn te verminderen. Ook kan het bewegen van de heup door de operatie worden verbeterd.

De operatie

Tijdens de operatie wordt de heupkop verwijderd. In de heupkom wordt een kom van kunststof of metaal geplaatst. Hierna zet de orthopedisch chirurg in het bovenbeen...

Tijdens de operatie wordt de heupkop verwijderd. In de heupkom wordt een kom van kunststof of metaal geplaatst. Hierna zet de orthopedisch chirurg in het bovenbeen een metalen steel waarop een kop is vastgemaakt die precies in de kom past. Rond de operatie krijgt u 24 uur lang antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen. De ingreep duurt ongeveer één tot twee uur.

Net als bij andere operaties gelden ook hier de nodige risico’s en bestaat de kans op complicaties. Deze komen zelden voor en uw orthopedisch chirurg en de medewerkers van de afdeling Orthopedie doen er alles aan om deze complicaties te voorkomen. Een aantal mogelijke risico’s en complicaties zijn:

  • Infectie van de heupprothese of het gebied eromheen.
  • Luxatie oftewel het uit de kom schieten van de kunstheup.
  • Nabloeding.
  • Beenlengteverschil.
  • Trombose: het ontstaan van bloedstolsels in de aderen van de benen is een bekende complicatie. Al het mogelijke wordt gedaan om het ontstaan ervan te voorkomen. U krijgt enige weken bloed verdunnende medicijnen.
  • Losraken van de prothese na langere tijd. Uw heupprothese is een mechanisch werkend geheel en is daarom onderhevig aan wrijving en slijtage. De prothese kan dan eventueel weer worden vervangen.

De voorste heupbenadering

In het Maasstad ziekenhuis worden totale heupprotheses ook geplaatst via de voorste benadering. Deze benadering wordt ook wel Franse methode, DAA (Direct Anterior...

In het Maasstad ziekenhuis worden totale heupprotheses ook geplaatst via de voorste benadering. Deze benadering wordt ook wel Franse methode, DAA (Direct Anterior Approach) of ASI (Anterior Supine Intermuscular) benadering genoemd. De benadering wordt al tientallen jaren op grote schaal gebruikt, met name in Frankrijk. Vandaar de naam Franse methode.

Het voordeel van deze manier van het plaatsen van de prothese is dat patiënten sneller herstellen. Dit is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. Bij de voorste heupbenadering worden minder spieren losgemaakt die belangrijk zijn voor het herstel waardoor de patiënt met name in de eerste zes weken sneller herstelt.

Maar de voorste benadering heeft niet alleen voordelen. Het nadeel is dat het technisch moeilijker is om de prothese goed te plaatsen. Uit de literatuur blijkt dat de kans dat de patiënt opnieuw moet worden geopereerd groter is. Die tweede operatie kan nodig zijn omdat de prothese niet goed staat of omdat er een botbreuk is ontstaan tijdens of na het plaatsen van de prothese.

De orthopedisch chirurgen van het Maasstadziekenhuis kiezen er voor om per patiënt na te gaan of deze voor deze benadering geschikt is. Dit doen ze om de kans op complicaties te verkleinen. De voorste benadering is minder geschikt voor zware of zeer gespierde patiënten. Bij deze patiënten is de kans op complicaties groter en zal geadviseerd worden om de heup via de posterolaterale (achterste) of direct laterale (zijwaartse) benadering te laten plaatsen. Uw orthopedisch chirurg zal u hierin adviseren en de voors en tegens van de verschillende benaderingen in uw specifieke geval bespreken.

De resultaten van zowel de voorste als de achterste of zijwaartse plaatsing van de prothese zijn hetzelfde en zijn goed. Bovendien is er in het Maasstad Ziekenhuis zeer veel ervaring met alle benaderingen. De posterolaterale (achterste) of direct laterale (zijwaartse) benadering hebben zich op de lange termijn bewezen en geven voorspelbaar goede resultaten.

Heeft u last van pijnklachten door heupartrose en wilt u weten of u in aanmerking komt voor een totale heupprothese operatie via de voorste benadering? Dokter Bakx en dokter Bloembergen kunnen deze operatie uitvoeren en bespreken dit graag met u. Maak een afspraak via de polikliniek Orthopedie door te bellen naar (010) 291 22 75.

Nazorg

Een dag na de operatie wordt met behulp van een röntgenfoto gecontroleerd of de prothese goed is geplaatst.

Een dag na de operatie wordt met behulp van een röntgenfoto gecontroleerd of de prothese goed is geplaatst.

De eerste dagen na de operatie wordt gezorgd voor een goede pijnstilling. De verpleging controleert en verzorgt de operatiewond en informeert u over dingen waar u op moet letten als u weer thuis bent. Een fysiotherapeut legt uit wat de beste manier is om in en uit bed te stappen en u krijgt uitleg over hoe u het beste kunt bewegen. De eerste oefeningen doet u in bed. Vervolgens leert u lopen met een looprekje en dan met krukken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u na ontslag uit het ziekenhuis weer zoveel mogelijk zelf kunt. Meestal verlaat u het ziekenhuis vier dagen na de operatie.

Na tien werkdagen komt u ter controle terug op de polikliniek Orthopedie, waar de hechtingen of nietjes worden verwijderd. Ongeveer twee maanden na de operatie komt u ter controle bij de orthopedisch chirurg. Na de operatie komt u één keer per jaar of eens in de twee jaar op controle. Een belangrijk onderdeel van deze controle is een röntgenfoto van de heup.

Wachttijd

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.