Terug

Totale knieprothese

Als u last heeft van een beschadigde of versleten knie, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. Veel mensen met een versleten kniegewricht hebben baat bij een operatie waarbij het kniegewricht vervangen wordt door een knieprothese. Zo’n operatie is geen kleinigheid en de revalidatie vraagt veel wilskracht en inspanning van de patiënt. Tijdens de operatie wordt het CarboJet CO2 systeem als techniek gebruikt. Deze techniek zorgt ervoor dat uw knieprothese langer gefixeerd blijft in het bot. Maar ook een goede voorbereiding draagt zeker bij aan een vlot herstel. In het Maasstad Ziekenhuis is er gestart met het Joint Care® programma. Dit programma is zodanig samengesteld dat het u optimaal ondersteunt bij uw herstel. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de patiëntenfolder onderaan de pagina.

Totale knieprothese

Bij een totale knieprothese worden de geblesseerde of beschadigde delen van de knie door kunstmatige onderdelen vervangen.

Bij een totale knieprothese worden de geblesseerde of beschadigde delen van de knie door kunstmatige onderdelen vervangen.

Uw nieuwe knie bestaat dan uit een metalen onderdeel aan het uiteinde van uw dijbeen, een metalen en plastic tussendeel aan de bovenkant van het scheenbeen en, indien nodig, een plastic knop op de knieschijf.

De operatie wordt uitgevoerd om de pijn te verlichten die doorgaans ontstaat als gevolg van slijtage van het kniegewricht. Door de operatie kan tevens de beweeglijkheid van de knie worden verbeterd.

De operatie: een betere fixatie dankzij het CarboJet CO2 systeem

De operatie duurt doorgaans één tot twee uur en u verblijft gewoonlijk vijf dagen in het ziekenhuis.

De operatie duurt doorgaans één tot twee uur en u verblijft gewoonlijk vijf dagen in het ziekenhuis.

De operatie wordt uitgevoerd via een snee van 10 tot 20 cm over de voorkant van de knie. Het aangetaste gewricht wordt verwijderd waarna de prothese wordt geplaatst. Wij maken gebruik van het CarboJet CO2 systeem. Met hoge druk wordt met behulp van CO2 het bot schoon geblazen maar ook droog geblazen. Bloed, vocht en beenmerg worden op deze manier verwijderd waardoor het cement beter en verder in het bot kan binnendringen. Inmiddels is in laboratoriumstudies voldoende aangetoond dat daardoor de fixatie in het bot veel beter is dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van meer gebruikelijke systemen waarbij het bot wordt schoongemaakt met fysiologisch zout. Daarnaast heeft CarboJet bewezen veilig te zijn.

Figuur 1 (bovenin), de tibia na het afzagen van het bot.
Figuur 2 (midden), de tibia na het afzagen van het bot en het reinigen, gebruikmakend van de gebruikelijke methode waarbij met fysiologisch zout en een spoelsysteem wordt gereinigd.
Figuur 3 (onderaan), tibia na reiniging met de CarboJet CO2 techniek.

Deze techniek wordt in ons ziekenhuis gebruikt sinds begin 2016. Wij zijn zeer tevreden over het gebruik en verwachten ook dat daardoor op lange termijn de knieprotheses die gebruikmakend van deze techniek zijn ingebracht langer gefixeerd zullen blijven in het bot.

In Nederland worden op jaarbasis bijna 25.000 totale knieprotheses geplaatst. De belangrijkste reden voor het falen van een totale knieprothese op lange termijn is mechanische loslating. Dit versterkt ons in het idee dat een goede bevestiging van de prothese in het bot bepalend is voor goede resultaten op de lange termijn. Uw orthopedisch chirurg vertelt u graag waarom hij van mening is dat het gebruik van de CO2-techniek een betere fixatie geeft van uw knieprothese.

De gebruikte hechtingen of nietjes worden na twee à drie weken verwijderd.

Spoedig herstel met Joint Care ® programma

Veel mensen die een knie- of heupoperatie ondergaan worden volgens het Joint Care ® programma behandeld.

Veel mensen die een knie- of heupoperatie ondergaan worden volgens het Joint Care ® programma behandeld.

Dit betekent dat u met een aantal medepatiënten hetzelfde zorgtraject volgt. De ligduur in het ziekenhuis is korter en u revalideert snel. Gemiddeld verblijft u vijf dagen in het ziekenhuis. De orthopedisch chirurg bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

De revalidatie begint al de dag na uw operatie. De fysiotherapeut zal u dagelijks blijven bezoeken en in overleg met de orthopedisch chirurg uw revalidatieprogramma bespreken. Uw wordt in groepsverband gestimuleerd om te beginnen met de knieversterkende oefeningen en beweeglijkheidsoefeningen die u vóór de operatie hebt gekregen.

Naarmate u meer vooruitgang boekt en meer vertrouwen krijgt, zult u in staat zijn om zelfstandig te lopen met behulp van krukken.

Nazorg

Het Maasstad Ziekenhuis vindt goede nazorg heel belangrijk.

Het Maasstad Ziekenhuis vindt goede nazorg heel belangrijk.

Het Maasstad Ziekenhuis zorgt dan ook voor revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Na ongeveer 10 weken komt u op controle, zodat we goed kunnen monitoren of uw herstel helemaal naar wens verloopt. Na deze controle komt u vervolgens jaarlijks of tweejaarlijks op controle. Daarnaast krijgt u informatie met handige adviezen en tips mee voor na de operatie. De transferverpleegkundigen en de maatschappelijk werkster zijn nauw betrokken en nemen u zaken uit handen, zoals het regelen van thuiszorg voor na de operatie. Of het aanvragen van eventuele hulpmiddelen, maaltijdservice of alarmering, maar ook hulp in de vorm van wijkzorg of (specialistische) thuiszorg.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.