Ureterorenoscopie

Ureterorenoscopie

Als een niersteen te groot en niet te vergruizen is, dan is een ureterorenoscopie mogelijk. Bij een ureterorenoscopie wordt een zeer dun, lang, instrument gebruikt om via de plasbuis, de blaas en de urineleider in de nier te komen. Stenen kunnen vervolgens door middel van de laser worden vergruisd.

In het Maasstad Ziekenhuis wordt gebruik gemaakt van holmium laser. Hiermee worden de stenen in de urinewegen vergruisd, zonder een operatiewond te maken.


De operatie

Vóór de operatie krijgt u de premedicatie. U wordt naar de operatiekamer gebracht, waar de verpleegkundigen van de operatiekamer u verder begeleidt.

Er wordt een infuusnaald ingebracht voor het toedienen van vocht en medicatie en aansluitend krijgt u de narcose. Via de plasbuis en de blaas wordt een kijkbuis in de urineleider gebracht. Als er sprake is van een steen wordt deze ter plaatse verwijderd. Soms wordt er een inwendig slangetje achtergelaten tussen de blaas en de nier. Dit slangetje kan nodig zijn om urine onbelemmerd van de nier naar de blaas te laten aflopen (dubbel-J katheter) Na de operatie heeft u een blaaskatheter. Gemiddeld duurt de operatie een uur.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de patiëntenfolder, onderaan deze pagina.

Betrokken afdelingen en vakgroepen