Terug

Verwijdering kleine poliepen en vleesbomen

Tegenwoordig zijn er vele alternatieven, waardoor een baarmoederverwijdering niet meer de enige oplossing is. Als u last hebt van hevige menstruaties, die leiden tot ernstige klachten, dan zijn er verschillende behandelmogelijkheden. De behandeling kan bestaan uit het verwijderen van kleine poliepen en vleesbomen (hysteroscopie). Patiënten die een hysteroscopie hebben ondergaan, zijn snel klachtenvrij en dat vaak definitief. Uw gynaecoloog bespreekt met u welke mogelijkheden er zijn en welke behandeling op u van toepassing is. Vanzelfsprekend krijgt u de tijd om over de verschillende behandelingen na te denken.

Behandeling

Myomen behoeven alleen een behandeling als ze klachten veroorzaken. Meestal probeert de gynaecoloog eerst met medicijnen de klachten te verminderen.

Myomen behoeven alleen een behandeling als ze klachten veroorzaken. Meestal probeert de gynaecoloog eerst met medicijnen de klachten te verminderen.

Medicijnen
Pijnstillers als diclofenac en ibuprofen worden vaak voorgeschreven bij menstruatiepijn. Als gunstig bijeffect neemt bij ongeveer de helft van
de vrouwen de hoeveelheid bloedverlies af met gemiddeld dertig procent. Deze medicijnen neemt u alleen in tijdens de menstruatie.

Hormonen
Veel vrouwen weten uit ervaring dat de menstruatie minder hevig en pijnlijk is als de pil wordt gebruikt. Zeker tijdens de overgang valt veel te zeggen voor de pil. Tegen langdurig gebruik van de pil bestaan geen bezwaren. Maar wanneer u rookt of als u een hoge bloeddruk heeft, wordt de pil soms ontraden.

Progesteron
Een ander hormoonpreparaat is progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen eisprong optreedt en daarmee geen menstruatie.

LH-RH-agonisten
Een derde hormoontherapie geschiedt met LH-RH-agonisten. Deze medicijnen bootsen de overgang na. Toediening gebeurt met een injectie in een spier, via een neusspray of middels een kleine capsule onder de buikhuid. Doordat de eierstokken geen vrouwelijk geslachtshormoon meer aanmaken, wordt geen baarmoederslijmvlies meer opgebouwd en afgestoten. De myomen worden dan vaak kleiner.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de patiëntenfolder, onderaan de pagina.

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.