Maasstad Ziekenhuis eerste in de regio inzet operatierobot bij schildklieraandoeningen

Maasstad Ziekenhuis eerste in de regio inzet operatierobot bij schildklieraandoeningen

Maasstad Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in de regio patiënten met een schildklieraandoening geopereerd met behulp van de operatierobot. Door de inzet van de robot is een snede in de hals niet meer nodig, waardoor er geen littekens meer zichtbaar zijn.

5 november 2024

Chirurgen Charles van Rossem, Annique Pieters en Marcia Gaspersz (AIOS) haalden de schildklieroperatietechniek naar ons ziekenhuis. Charles licht toe: “In het Maasstad Ziekenhuis hebben we veel ervaring met robotoperaties. Na een training en bezoek in het UMC Utrecht waar deze techniek al langer wordt gebruikt, kunnen we nu ook in ons ziekenhuis patiënten* opereren. In plaats van een open operatie via de hals, kunnen we met de robot via een snede in de oksel opereren. Dat geeft een beter cosmetisch resultaat, want het litteken zit in de oksel verstopt en valt niet op.”

Met behulp van de operatierobot wordt een deel van de schildklier via de oksel verwijderd. Via een snee in de oksel wordt onderhuids ruimte gemaakt richting de hals waarna een deel van de schildklier met robotinstrumenten kan worden losgemaakt en verwijderd. De chirurg zit in een console en stuurt de operatierobot aan.

* Patiënten die in aanmerking komen voor een robotoperatie hebben klachten van een vergrote schildklier(knobbel) tot max 5 a 6 cm of (verdenking op) schildklierkanker

Betrokken afdelingen en vakgroepen