De baby, van wie 70% van het lichaamsoppervlak was verbrand, is de jongste patiënt ooit die deze DenovoSkin™-behandeling heeft ondergaan, buiten een onderzoekssetting.
Maasstad Ziekenhuis voert eerste behandeling uit met gekweekte huid bij baby met ernstige brandwonden
Maasstad Ziekenhuis voert eerste behandeling uit met gekweekte huid bij baby met ernstige brandwonden
In het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis is voor het eerst in Nederland een baby met ernstige brandwonden behandeld met gekweekte huid afkomstig van de baby zelf.
1 mei 2025

Eigen huid versnelt herstel en geeft minder littekens
De DenovoSkin™ behandeling is een innovatieve techniek waarbij een klein stukje gezonde huid van de patiënt wordt gebruikt om in het laboratorium nieuwe huidcellen te kweken. Deze gekweekte huid wordt teruggeplaatst op de wond. Omdat het om het eigen weefsel van de patiënt gaat, is de kans op afstoting minimaal. Deze huidtransplantatiemethode zorgt voor snellere genezing en aanzienlijk minder littekenvorming.
Innovatie in brandwondenzorg
DenovoSkin™ werkt anders dan de behandelingen die tot nu toe toegepast worden. Bij reguliere behandelingen wordt huid uit gezonde delen gehaald van bijvoorbeeld rug of dijen. Deze dunne laag huid bevat voornamelijk opperhuid, met weinig lederhuid, wat essentieel is voor een goed herstel. Het ontbreken van de lederhuid leidt vaak tot littekenweefsel, wat resulteert in grote, pijnlijke littekens die de bewegingsvrijheid van patiënten kunnen beperken. Bovendien is er bij grote brandwonden soms niet genoeg gezonde huid beschikbaar om de brandwonden te bedekken.
Door huidcellen uit de eigen huid van de patiënt te kweken, kan er veel meer huid worden gecreëerd en kunnen grote brandwonden behandeld worden zonder dat er schade aan andere delen van het lichaam wordt aangericht.
Kees van der Vlies, trauma - en brandwondenchirurg in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis: “De baby is succesvol geopereerd en herstelt goed. Wij zijn trots dat we deze behandeling hebben kunnen toepassen. Het maakt echt een verschil voor patiënten met ernstige, grote/uitgebreide brandwonden en draagt bij aan een betere levenskwaliteit. Deze innovatieve methode biedt veelbelovende vooruitzichten voor de toekomst van brandwondenzorg.”
Samenwerking
De DenovoSkin™ behandeling werd klinisch getest door het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis samen met het Zwitserse biotechbedrijf CUTISS AG, dat de DenovoSkin™ techniek heeft ontwikkeld en onderzoekscentrum Wyss Zurich. Deze samenwerking heeft gezorgd voor de verdere ontwikkeling van deze innovatieve behandeling, die momenteel wordt geëvalueerd voor toekomstige toepassingen binnen de brandwondenzorg.
Maasstad Ziekenhuis voert eerste behandeling uit met gekweekte huid bij baby met ernstige brandwonden
