Beenmergonderzoek

Beenmergonderzoek

Bij beenmergonderzoek neemt de arts met een punctie wat beenmerg uit de achterkant van het bekken, of als dat niet lukt uit het borstbeen. Een punctie en een biopsie van het beenmerg zijn nodig om inzicht te krijgen in het stadium van de ziekte.


Kom voorbereid naar uw afspraak

Log in voor uw afspraak

Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.



Het onderzoek

Eerst verdooft uw arts de huid waar de punctie plaatsvindt. Daarna prikt hij met een speciale holle naald door het bot tot in het beenmerg, om daaruit een kleine hoeveelheid merg op te zuigen. Dit veroorzaak een korte venijnige pijn, en een eigenaardig trekkerig gevoel.

Het beenmerg ziet er uit als bloed. Het wordt op een gaasje uitgestreken en onder de microscoop bekeken. Bij het beenmergonderzoek wordt onder andere de hoeveelheid afwijkende witte bloedcellen en het type ervan vastgesteld. 

Met dezelfde naald wordt ook een stukje bot verwijderd (beenmerg- of botbiopt) om de kans op het vinden van afwijkende witte bloedcellen. te vergroten. 

Lees de folder voor uitgebreide informatie.

Betrokken afdelingen en vakgroepen