Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.
Bekkenbodemonderzoek
Bekkenbodemonderzoek
Problemen met de bekkenbodem komen voor bij vrouwen van alle leeftijden. Met een bekkenbodemonderzoek bepalen we welke behandeling het meest geschikt is tegen uw bekkenklachten.
Kom voorbereid naar uw afspraak
Log in voor uw afspraak
Klachten
Klachten aan de bekkenbodem zijn bijvoorbeeld: urineverlies en plasproblemen, pijn bij het vrijen, een moeilijke stoelgang of een verzakking van het bekken. Sommige mensen hebben één van deze klachten. Anderen hebben meerdere klachten. U hoeft zich niet voor de klachten te schamen, veel vrouwen hebben hier last van.
De klachten hebben vaak een negatieve invloed op het dagelijks leven. Schaamte en angst dat anderen het urineverlies ruiken komen veel voor. Men gaat minder drinken om zo minder last te hebben. Ook activiteiten buiten de deur zoals sporten of winkelen worden vaak beperkt.
Toch is belangrijk om juist wel met anderen over uw klachten te praten. Vooral uw huisarts kan uw problemen herkennen en u helpen bij het vinden van de juiste behandeling. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Het onderzoek
Op de polikliniek Gynaecologie is er het bekkenbodemspreekuur voor vrouwen met bekkenbodemklachten.
Bij de eerste afspraak krijgt u een vragenlijst en een plasdagboek met uitleg. Tijdens de eerste afspraak bij de gynaecoloog worden uw klachten en uw medische voorgeschiedenis uitgebreid besproken. De gynaecoloog doet dan een inwendig onderzoek en echografisch onderzoek bij u.
Afhankelijk van uw klachten kan aanvullend urodynamisch onderzoek plaatsvinden. Ook kan de gynaecoloog besluiten u te verwijzen naar de uroloog, de internist of de chirurg.
Binnen 1 tot 2 afspraken wordt een behandelplan voor u opgesteld. Het bekkenbodemteam bestaat uit 2 gynaecologen, 1 uroloog, 1 chirurg, 1 nurse-practitioner, 1 bekkenbodemfysiotherapeut en 1 psycholoog. Overleg over complexe gevallen vindt 1 keer per maand plaats, met terugkoppeling aan de huisarts.