Terug

Bloedonderzoek Allergologie

De allergoloog kan een bloedonderzoek aanvragen bij het laboratorium.

Voordelen

Een bloedonderzoek heeft veel voordelen:

Een bloedonderzoek heeft veel voordelen:

  • U krijgt een betrouwbare uitslag. 
  • Medicatie heeft geen invloed op de uitslag, deze kunt u dus blijven innemen. 
  • Met 1 buisje bloed (10 ml) kun je ruim 100 allergietests doen.
  • Er is geen risico op een anafylactische reactie.

RAST-test

Het bloedonderzoek noemen we een RAST-test.

Het bloedonderzoek noemen we een RAST-test.

Een RAST-test (radioallergosorbent-test) is een bloedtest om erachter te komen of u allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals huisstofmijt of pollen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om te bepalen of u hooikoorts of een voedselallergie heeft.

Wanneer komt u in aanmerking voor een RAST-test?

U komt in aanmerking voor een RAST-test als u mogelijk allergisch bent voor een stof en een gewone huidtest geen duidelijke uitslag geeft. Ook als het niet lukt om met antihistaminica te stoppen.

Hoe gaat een RAST-test in zijn werk?

Bij de bloedafname wordt er een bloedmonster bij u afgenomen. Vervolgens wordt er aan dit bloedmonster een stof toegevoegd, waar u mogelijk allergisch voor bent. Dit noemen we het allergeen. Mensen die allergisch zijn, hebben in hun bloed het antilichaam IgE (immunoglobuline-E-antilichamen). Als u allergisch bent voor een bepaald allergeen, bijvoorbeeld pollen, dan bindt IgE zich aan de pollen. Daarna wordt er een radioactieve stof aan het bloed toegevoegd. Dit bindt zich weer aan het IgE dat zich aan de pollen gebonden heeft. Vervolgens wordt de radioactiviteit gemeten. Hoe hoger de radioactiviteit, hoe meer IgE er gebonden is en hoe erger de allergie is.

Soorten bloedonderzoeken

Er zijn diverse bloedonderzoeken mogelijk.

Er zijn diverse bloedonderzoeken mogelijk.

Inhalatiemengsel ImmunoCAP Phadiatop

Dit bloedonderzoek bestaat uit een mengsel van de in Nederland meest voorkomende inhalatieallergenen (huisstofmijt, kattenroos, hondenroos, graspollen, boompollen, kruidpollen, schimmels). Indien deze test positief is, kan er vervolgens met specifieke allergenen vastgesteld worden voor welk allergeen je gesensibiliseerd bent. De test is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen.

Kinderscreening ImmunoCAP Phadiatop Infant

Dit bloedonderzoek bestaat uit een mengsel van inhalatieallergenen die voor kinderen het meest relevant zijn(koemelk, kippenei-eiwit, pinda, huisstofmijt, kattenroos, hondenroos, graspollen). De kinderscreening is geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij oudere kinderen kan het inhalatiemengsel worden ingezet en eventueel een voedselmengsel.

Voedselmengsel ImmunoCAP fx 5

Dit bloedonderzoek bestaat uit een mengsel van zes voedselallergenen (koemelk, pinda, kippenei-eiwit, tarwe, vis, soja) en kan ingezet worden bij kinderen ouder dan 4 jaar. Bij volwassenen is deze test minder bruikbaar. In dat geval kan beter gekeken worden naar afzonderlijke voedselallergenen die de klachten veroorzaken en losse aanvragen specifiek gericht op de klachten.

Uitslag bloedonderzoek

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek te horen via uw behandeld allergoloog.

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek te horen via uw behandeld allergoloog.

Dit kan afhankelijk van de situatie gebeuren tijdens een telefonisch consult of tijdens een herhalingsconsult. De allergoloog kan met u de uitslag en het verdere behandelplan bespreken en uw vragen toelichten.

 null

Wachttijd

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.