Bloedonderzoek Allergologie

Bloedonderzoek Allergologie

De allergoloog kan een bloedonderzoek aanvragen bij het laboratorium.


Kom voorbereid naar uw afspraak

Log in voor uw afspraak

Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.



Voordelen

Een bloedonderzoek heeft veel voordelen:

  • U krijgt een betrouwbare uitslag.
  • Medicatie heeft geen invloed op de uitslag, deze kunt u dus blijven innemen.
  • Met 1 buisje bloed (10 ml) kun je ruim 100 allergietests doen.
  • Geen risico op een acute allergische reactie.

Het bloedonderzoek noemen we een RAST-test.

Een RAST-test (radioallergosorbent-test) is een bloedtest om erachter te komen of u allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals huisstofmijt of pollen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om te bepalen of u hooikoorts of een voedselallergie heeft.

Wanneer komt u in aanmerking voor een RAST-test?

U komt in aanmerking voor een RAST-test als u mogelijk allergisch bent voor een stof en een gewone huidtest geen duidelijke uitslag geeft. Ook als het niet lukt om met antihistaminica te stoppen.

Hoe gaat een RAST-test in zijn werk?

Bij de bloedafname wordt er een bloedmonster bij u afgenomen. Daarna wordt er aan dit bloedmonster een stof toegevoegd, waar u mogelijk allergisch voor bent. Dit noemen we het allergeen. Mensen die allergisch zijn, hebben in hun bloed het antilichaam IgE (immunoglobuline-E-antilichamen). Als u allergisch bent voor een bepaald allergeen, bijvoorbeeld pollen, dan bindt IgE zich aan de pollen. Daarna wordt er een radioactieve stof aan het bloed toegevoegd. Dit bindt zich weer aan het IgE dat zich aan de pollen gebonden heeft. Vervolgens wordt de radioactiviteit gemeten. Hoe hoger de radioactiviteit, hoe meer IgE er gebonden is en hoe erger de allergie is.

Er zijn diverse bloedonderzoeken mogelijk.

Inhalatiemengsel ImmunoCAP Phadiatop

Dit bloedonderzoek bestaat uit een mengsel van de in Nederland meest voorkomende inhalatieallergenen (huisstofmijt, kattenroos, hondenroos, graspollen, boompollen, kruidpollen, schimmels). Als deze test positief is, kan er vervolgens met specifieke allergenen vastgesteld worden voor welk allergeen je gevoelig bent. De test kan gedaan worden bij kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen.

Kinderscreening ImmunoCAP Phadiatop Infant

Dit bloedonderzoek bestaat uit een mengsel van inhalatieallergenen die voor kinderen het meest relevant zijn(koemelk, kippenei-eiwit, pinda, huisstofmijt, kattenroos, hondenroos, graspollen). De kinderscreening is geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij oudere kinderen kan het inhalatiemengsel worden ingezet en eventueel een voedselmengsel.

Voedselmengsel ImmunoCAP fx5

Dit bloedonderzoek bestaat uit een mengsel van 6 voedselallergenen (koemelk, pinda, kippenei-eiwit, tarwe, vis, soja) en kan ingezet worden bij kinderen ouder dan 4 jaar. Bij volwassenen is deze test minder bruikbaar. In dat geval kan beter gekeken worden naar afzonderlijke voedselallergenen die de klachten veroorzaken en losse aanvragen specifiek gericht op de klachten.

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek te horen via uw behandeld allergoloog. Dit kan via een telefonische afspraak of tijdens een vervolgafspraak zijn. 

De allergoloog bespreekt met u de uitslag en het verdere behandelplan en beantwoord uw eventuele vragen.