Terug

Capillair Microscopie

Bij een capillair microscopie onderzoeken wij door foto’s te maken met een microscoop de kleine bloedvaatjes (capillairen) van de huid bij de nagelriem.

Voorbereiding

Het is belangrijk om de volgende zaken in ogenschouw te nemen.

Het is belangrijk om de volgende zaken in ogenschouw te nemen.

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn, daarom vragen wij u 15 minuten eerder aanwezig te zijn om zo aan deze temperatuur te wennen. Ook mag u geen nagellak op de nagels hebben of recent naar de manicure zijn geweest. Daarnaast willen wij u vragen kort voor het onderzoek niet te roken.

Het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek zal na het controleren van uw gegevens een korte vragenlijst met u doorgenomen worden.

Voorafgaand aan het onderzoek zal na het controleren van uw gegevens een korte vragenlijst met u doorgenomen worden.

Vervolgens legt u de handen plat op de onderzoekstafel. De doktersassistente zal een druppeltje olie op de nagel aanbrengen. Daarna wordt er gevraagd uw hand onder de microscoop te plaatsen. De microscoop is met de computer verbonden, zodat op het computerscherm de capillairen (kleine bloedvaten) zichtbaar worden. Van deze beelden worden foto’s gemaakt zodat de reumatoloog op een later moment deze foto’s kan beoordelen. Dit onderzoek wordt bij iedere vinger herhaald behalve bij de duim, die nooit in het onderzoek wordt meegenomen.

Dit onderzoek duurt ongeveer 10 á 15 min.

De uitslag

De uitslag van de nagelriem capillair microscopie zal aan uw dossier worden toegevoegd en door uw behandelend reumatoloog besproken worden wanneer u weer een...

De uitslag van de nagelriem capillair microscopie zal aan uw dossier worden toegevoegd en door uw behandelend reumatoloog besproken worden wanneer u weer een controle- of bel afspraak heeft.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.