Terug

Colposcopie

Er kunnen in het uitstrijkje zodanig afwijkende cellen worden geconstateerd, dat nader onderzoek door de gynaecoloog nodig is. Met behulp van een colposcoop (een sterk vergrotende microscoop) kan de gynaecoloog de baarmoedermond en baarmoederhals nauwkeurig bekijken.

Uitvoering van het onderzoek

Een speculum wordt in de vagina gebracht.

Een speculum wordt in de vagina gebracht.

Er worden kleuringen aangebracht om de afwijkende cellen te kleuren. Zo kan de gynaecoloog de afwijkende cellen duidelijk zien en beoordelen door de coloscoop. Tijdens dit onderzoek kan de gynaecoloog een stukje weefsel wegnemen dat er afwijkend uitziet, dit kan wat menstruatie-achtige krampen geven. Deze ingreep noemt men een biopsie. Een patholoog onderzoekt het verkregen weefsel onder de microscoop. Daarmee is een definitieve uitspraak mogelijk over de aard van de afwijking. Het onderzoek kan vervelend zijn, maar een verdoving of narcose is zelden nodig.

Voorbereiding

Dit onderzoek kan niet plaatsvinden tijdens de menstruatie. Het is raadzaam om naar het toilet te gaan voordat het onderzoek plaats vindt.

Dit onderzoek kan niet plaatsvinden tijdens de menstruatie. Het is raadzaam om naar het toilet te gaan voordat het onderzoek plaats vindt.

Dat komt doordat een eendenbek of speculum wordt gebruikt om de vagina wijder te maken. De eendenbek drukt tegen uw blaas en darm aan. Er kunnen allerlei redenen zijn om tegen dit onderzoek op te zien. U kunt uw zorgen en bedenkingen altijd met uw arts bespreken. Het is belangrijk dat u de tijd neemt en krijgt om de spieren rond de vagina zo goed mogelijk te ontspannen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de patiëntenfolder, onderaan de pagina.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.