Terug

Echo-endoscopie

Moderne technieken maken het mogelijk om de lymfeklieren te onderzoeken via een endoscoop (slang) die een echo kan maken. U kunt ook onze patiëntenfolder over echo-endoscopie raadplegen, onderaan de pagina.

EBUS/EUS-onderzoek

Er zijn twee manieren om een echo-endoscopie te maken.

Er zijn twee manieren om een echo-endoscopie te maken.

•    Via de luchtpijp (Echo-bronchoscopie of EBUS);
•    Via de slokdarm (Echo-oesophagusscopie of EUS).

Hoe werkt het?

Echo-endoscopie is een onderzoek waarbij de longarts een endoscoop via de neus of mond in de luchtpijp (EBUS) of slokdarm (EUS) brengt.

Echo-endoscopie is een onderzoek waarbij de longarts een endoscoop via de neus of mond in de luchtpijp (EBUS) of slokdarm (EUS) brengt.

Aan het uiteinde van de scoop bevindt zich een klein echoapparaat dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt. Deze golven worden door diverse weefselstructuren, zoals bijvoorbeeld lymfklieren, weerkaatst en weergegeven op een beeldscherm. Zo kan de longarts zien of lymfklieren of andere weefselstructuren er afwijkend uitzien. Met een dunne naald kan via de scoop weefsel weggehaald worden uit de lymfklieren of weefselstructuren. Dit weefsel wordt verder onderzocht op het laboratorium. Omdat er zich vrijwel geen pijnzenuwen in dit gebied bevinden, is dit prikken in de meeste gevallen niet pijnlijk.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de longarts en duurt ongeveer veertig minuten. Voor het onderzoek krijgt u een medicijn toegediend waardoor u slaperig wordt. Dit wordt ook wel een ‘roesje’ genoemd.

null
EBUS-scoop

null
Longarts P. van den Berg voert EBUS onderzoek uit

Regionaal verwijscentrum

EBUS is een nieuw onderzoek dat nog maar in enkele centra in Nederland plaatsvindt.

EBUS is een nieuw onderzoek dat nog maar in enkele centra in Nederland plaatsvindt.

Het Maasstad Ziekenhuis fungeert hierin als regionaal verwijscentrum.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.