Terug

Elektro-encefalogram (EEG)

Het doel van een elektro-encefalogram (EEG) is de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Hiermee wordt informatie verkregen over het functioneren van de hersenen. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen, die ziekten of klachten hebben die iets te maken (kunnen) hebben met het functioneren van de hersenen. Overigens is het een misverstand te denken dat met een EEG gedachten worden gelezen of emoties worden gemeten. Zie ook de patiëntenfolder onderaan de pagina voor meer informatie.

Voor het onderzoek

U dient zichzelf op de volgende manier voor te bereiden.

U dient zichzelf op de volgende manier voor te bereiden.

  • Was uw haar de dag vóór het onderzoek grondig. Gebruik geen haarvet of -gel. Dit kan de geleiding tussen de elektroden en de hoofdhuid negatief beïnvloeden;
  • Oorbellen dient u vóór het onderzoek te verwijderen;
  • U mag de periode voorafgaand aan het onderzoek gewoon eten en drinken;
  • Maak thuis een lijstje waarop u vermeldt welke medicijnen u gebruikt en hoeveel u daarvan gebruikt. Dit lijstje levert u in bij de laborant in het ziekenhuis. U kunt deze medicijnen blijven gebruiken, tenzij de specialist u (alsnog) iets anders voorschrijft.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan door een speciaal opgeleide laborant, die u de procedure uitlegt.

Het onderzoek wordt gedaan door een speciaal opgeleide laborant, die u de procedure uitlegt.

Om de elektrische activiteit van de hersenen te kunnen meten, worden verbindingen aangebracht tussen de hoofdhuid en het EEG-apparaat. Deze verbinding verloopt via elektroden. Elektroden zijn metalen plaatjes die de hersenactiviteit kunnen opvangen. Meestal wordt een badmuts met elektroden gebruikt. In sommige gevallen worden losse elektroden gebruikt die met een speciale lijm op de hoofdhuid worden geplakt.
Om de geleiding te bevorderen, wordt onder de elektroden een contactgelei aangebracht en wat over de hoofdhuid gekrast met een stomp pennetje. Dit krassen kan wat vervelend zijn. Daarnaast worden de hartslag en de ademhaling geregistreerd.

Het aanbrengen van de badmuts duurt ongeveer 15 minuten. Het bevestigen van de losse elektroden duurt ongeveer 30-45 minuten. De registratie van het EEG neemt ongeveer 20-30 minuten in beslag. De elektrische activiteit van de hersenen wordt in een computerprogramma opgeslagen en bewerkt.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank, de meeste tijd met de ogen dicht. Het is van belang dat u het hoofd zo min mogelijk beweegt, omdat anders storingen in de EEG-opname kunnen ontstaan. U krijgt bepaalde opdrachten die nodig zijn om veranderingen in de hersenfunctie op te wekken. Deze opdrachten kunnen als volgt zijn: de ogen openen en sluiten, enige minuten diep zuchten en vuisten maken. Daarnaast kunnen de hersenen nog kortdurend worden geprikkeld door middel van lichtflitsen.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden.

Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden.

Als er losse elektroden zijn gebruikt, gebeurt dit met een lijmoplosser. Na het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid naar huis gaan en uw werkzaamheden hervatten.

Beoordeling en uitslag

Een neuroloog beoordeelt het EEG en stuurt de uitslag naar de aanvragend specialist. Die bespreekt met u de bevindingen. Soms is het nodig het onderzoek te herhalen met speciale voorbereiding of speciale elektroden. De aanvragend specialist bespreekt dit eerst met u.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.