Terug

Functieonderzoeken

Functieonderzoeken zijn diagnostische testen, vaak om een diagnose te ondersteunen.

Soorten functieonderzoeken

Hieronder de functieonderzoeken van het Maag-, Darm- en Lever Centrum.

Hieronder de functieonderzoeken van het Maag-, Darm- en Lever Centrum.

24-uurs pH-meting

Bij dit onderzoek wordt 24 uur lang de zuurgraad gemeten in de slokdarm. Er kan gekeken worden of maagsap terugstroomt vanuit de maag in de slokdarm in zowel zittende als liggende positie.

Ademtest

Voor bepaalde aandoeningen wordt een ademtest afgenomen, bijvoorbeeld:

  • Lactose tolerantietest: tijdens deze test wordt de hoeveelheid waterstofgas in uw adem gemeten nadat u een hoeveelheid melksuiker (lactose) hebt ingenomen. Hiermee kan duidelijk worden of er sprake is van lactose-intolerantie. Bij mensen met lactose-intolerantie verteert lactose in de dunne darm onvoldoende. Hierdoor komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht.
  • Helicobacter pylori-ademtest: de Helicobacter bacterie is verantwoordelijk voor een infectie in de maag die kan lijden tot een maagontsteking (gastritis). Met deze test kan ook gecontroleerd worden of de behandeling van deze bacterie met

Anale manometrie

Het onderzoek is bedoeld om een beeld te krijgen van het functioneren van de endeldarm, bekkenbodemspieren en voor het meten van de spanning en de knijpkracht van de kringspier.

Slokdarmmanometrie

Bij dit onderzoek wordt op verschillende niveaus in de slokdarm de druk gemeten. Dit kan informatie opleveren bij slikproblemen, onverklaarbare pijnklachten op de borst en klachten van onder andere zure oprispingen en slokdarmontstekingen.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.