Terug

Huidallergietest

Een huidtest wordt gedaan om te onderzoeken of u gevoelig bent voor bepaalde allergenen. Een allergische reactie is een overdreven reactie van het lichaam op een stof die eigenlijk geen kwaad kan. Een stof die dit veroorzaakt, wordt een allergeen genoemd. Allergenen komen in de lucht voor (huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren, schimmels), in voedingsmiddelen, in geneesmiddelen en insectengiffen, maar ook in huidverzorgingsproducten en parfums. Er worden verschillende types allergische reacties onderscheiden. Het meest voorkomende type allergische reactie is de zogenoemde directe allergische reactie. Klachten die bij dit type reactie horen, zijn onder andere hooikoorts en voedselallergie. De huidtest is een snelle manier om vast te stellen of er sprake is van dit type allergische reactie.

Percutane huidtest

Bij de percutane huidtest worden eerst de oplossingen met allergenen op de huid gedruppeld (onderarm, eventueel uw rug).

Bij de percutane huidtest worden eerst de oplossingen met allergenen op de huid gedruppeld (onderarm, eventueel uw rug).

Daarna wordt een prikje in de huid, door de druppel heen, gegeven. Door dit prikje wordt de opname van de allergeenoplossing in de huid bevorderd.

De huidtest wordt vooral gebruikt bij onderzoek naar allergie voor stoffen die ingeademd worden en bij onderzoek naar voedselallergie. Bij het onderzoek naar voedselallergie kan de test ook anders uitgevoerd worden, namelijk met een zogenoemde prik-prik test. Hierbij wordt het naaldje eerst in een vers voedingsmiddel geprikt en vervolgens in de huid.

De reacties op de huidtest worden na 15 minuten afgelezen. De reactie op het allergeen wordt vergeleken met de reactie op twee controleprikken. Bij de ene controleprik wordt de oplosvloeistof van het allergeen in de huid gebracht (de negatieve controle). Bij de andere controleprik wordt een klein beetje histamineoplossing in de huid gebracht (de positieve controle). Histamine is een stof die in het lichaam vrijkomt bij een allergische reactie. De controleprikken zijn nodig om de betrouwbaarheid van de test te controleren. Het totaal aantal prikjes wat bij de huidtest gegeven wordt, kan variëren.

Intracutane huidtest

Bij de intracutane huidtest wordt er een kleine hoeveelheid (0,03 millimeter) allergeenoplossing oppervlakkig in uw huid gespoten.

Bij de intracutane huidtest wordt er een kleine hoeveelheid (0,03 millimeter) allergeenoplossing oppervlakkig in uw huid gespoten.

Dit gebeurt tussen de huidlagen. Vervolgens wordt er, na ongeveer 20 minuten, gekeken of er een reactie optreedt, zoals roodheid of zwelling. Als er geen duidelijke huidreactie is, worden de huidtesten herhaald met een hogere concentratie van het allergeen. De intracutane huidtest wordt vaak gebruikt bij onderzoek naar geneesmiddelen en insectengiffen.

Mogelijke reacties op de huidtest

Is er een allergische reactie, dan ziet men ter plekke een zwelling met een rood gebied eromheen.

Is er een allergische reactie, dan ziet men ter plekke een zwelling met een rood gebied eromheen.

De zwelling en het rode gebied kunnen soms jeuken. Deze huidreactie lijkt een beetje op een muggenbult. Het duurt meestal één tot twee uur voordat de jeuk en zwelling verdwenen zijn. Bij een sterke allergie kan naast de directe reactie ook na ongeveer zes uur opnieuw op dezelfde plaats een jeukende bult optreden. Deze verdwijnt weer in de loop van de volgende dag.

Een heftige allergische reactie van het gehele lichaam, ook wel allergische of anafylactische shock genoemd, is zeldzaam. Dit komt omdat slechts een minimale hoeveelheid allergeen wordt gebruikt. Mocht u tijdens of na de huidtest last krijgen van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten, dan moet u dat direct melden. Deze klachten moeten namelijk meteen behandeld worden door de arts.

Belangrijke informatie

Om het onderzoek te kunnen laten slagen is het van belang dat u:

Om het onderzoek te kunnen laten slagen is het van belang dat u:

  • Geen uitslag op de binnenkant van de onderarmen heeft.
  • Op de dag van het onderzoek niets op uw onderarmen smeert.
  • Twee weken van tevoren stopt met het smeren van een zalf op corticosteroïd basis (hormoon houdende zalf) op de onderarmen.
  • 72 uur van tevoren stopt met innemen van geneesmiddelen tegen allergie, zogenaamde antihistaminica (zie patiëntenfolder voor meer informatie over deze medicatie).

 null

 

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.