Terug

Mantoux-huidtest

Door middel van een mantoux-huidtest kan een infectie met de tbs-bacterie worden opgespoord.

Het onderzoek

Uw arts wil met deze test nagaan of u kortgeleden of wellicht in het verleden besmet geraakt bent met de bacterie die tuberculose kunnen veroorzaken.

Uw arts wil met deze test nagaan of u kortgeleden of wellicht in het verleden besmet geraakt bent met de bacterie die tuberculose kunnen veroorzaken.

Dit kan van belang zijn voor patiënten waarbij er gestart wordt met geneesmiddelen, die de weerstand van het lichaam kunnen verminderen. Hierbij kunt u denken aan medicijnen als: Humira, Remicade, Simponi, Enbrel, Cimzia. Bij het gebruik van deze geneesmiddelen bestaat het gevaar van een opnieuw actief worden van de bacterie, bij patiënten die in het verleden besmet zijn geraakt met tuberculose.

Bij een mantoux-huidtest wordt in de huid aan de buitenzijde van uw linker onderarm een kleine hoeveelheid vloeistof gespoten. Deze test is niet gevaarlijk, ook niet bij jonge mensen of bij zwangerschap.

Wanneer het lichaam een afweerreactie vertoont dan reageert de huid op de plaats van de injectie met een verdikking en roodheid. Dit is pas goed te beoordelen na 48 uur.

Zowel het zetten van deze injectie als het aflezen van deze test wordt bij ons op de polikliniek gedaan door een van de doktersassistentes.

Uitslag mantoux-huidtest:

De huidtest is negatief als uw huid niet reageert op de ingespoten vloedstof.

De huidtest is positief als na 48 uur een verdikking in de huid optreedt. Een positieve reactie betekend niet altijd dat u een actieve tuberculose heeft. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een positieve huidtest, doordat u in het verleden bent gevaccineerd voor tuberculose.

Er wordt in principe geen mantoux-huidtest gedaan bij mensen die:

  • voor 1945 geboren zijn
  • gevaccineerd zijn met BCG
  • al een Mantoux-huidtest met een positieve uitslag hebben

Indien u een positieve mantoux-huidtest heeft wordt u doorverwezen naar de polikliniek longziekten.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.