Myocardscintigrafie

Myocardscintigrafie

Met een myocardscintigrafie is het mogelijk om de doorbloeding van de hartspier vast te stellen. Zo kan een afwijking in de doorbloeding, veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders, aangetoond of uitgesloten worden.


Kom voorbereid naar uw afspraak

Log in voor uw afspraak

Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.



Het onderzoek

In een bloedvat in de arm wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof gespoten.

Met een speciale camera worden foto's gemaakt waarop de doorbloeding van de hartspier zelf zichtbaar is. De radioactiviteit die in uw lichaam wordt gebracht geeft een zwakke straling af. Een speciale camera registreert deze straling en zet deze om in een foto van uw lichaamsdelen. Dit noemen we scintigrafie of ook wel scan (niet te verwarren met CT- of MRI-scan). Vaak worden hierbij 2 scans gemaakt: 1 na inspanning en 1 na een periode van rust. Deze scans worden met elkaar vergeleken.

De hoeveelheid radioactiviteit die de afdeling nucleaire geneeskunde gebruikt is zo klein, dat u of uw omgeving daar geen nadelige gevolgen van ondervindt. Binnen 1 dag is de radioactiviteit uit uw lichaam verdwenen.

Betrokken afdelingen en vakgroepen