Een nekplooimeting is een echografie dat meestal bij een zwangerschapsduur tussen 11 en 14 weken wordt uitgevoerd. Wij onderzoeken voor u hoe groot de kans is dat uw kindje afwijkingen heeft.
Nekplooimeeting
Nekplooimeeting
Een nekplooimeting of NT-meting is onderdeel van een prenatale screening. Hiermee kan het risico op het syndroom van Down bij u ongeboren kind worden berekend. Bij de nekplooimeting wordt met een echo bij het ongeboren kind de dikte van de nekplooi gemeten.
Kom voorbereid naar uw afspraak
Log in voor uw afspraak
Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.
De uitslag
Een sterk verdikte nekplooi kan een aanwijzing zijn voor het syndroom van Down of andere chromosoomafwijkingen, hartafwijkingen of genetische syndromen.
Als er een sterk verdikte nekplooi wordt gevonden dan krijgt u de keuze voor vervolgonderzoek in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. De test stelt dus niet vast of uw kind een afwijking heeft, maar geeft informatie over de kans op het krijgen van een kind met zo'n afwijking.
Als op dezelfde dag bloedonderzoek en een nekplooimeting worden uitgevoerd dan krijgt u 3 dagen later een belafspraak waarin de uitslag wordt besproken.
Als u een paar dagen voor de nekplooimeting bloed heeft laten prikken, krijgt u direct de uitslag.
De uitslag kan 'normaal' en 'afwijkend' zijn:
- Een 'normale' uitslag betekent dat u een kans heeft die kleiner is dan 1 op 200 op het krijgen van een kind met het syndroom van Down. Hierbij kunnen we niet uitsluiten dat het kind het syndroom van Down heeft. Het is namelijk een risicoschatting.
- Een 'afwijkende uitslag' betekent dat u een kans heeft van 1 op 200 op het krijgen van een kind met het syndroom van Down. Bij een afwijkende uitslag bestaat de mogelijkheid om verder onderzoek te laten doen (vlokkentest, vruchtwaterpunctie). Omdat het bij deze nekplooimeting gaat om een kansberekening kan bij verder onderzoek blijken dat het kind toch geen afwijking heeft (deze kans is sowieso het grootst).
Verwijzing via huisarts of verloskundige
Wilt u een nekplooimeting bij uw kind laten doen, vraag dit dan aan uw huisarts of verloskundige. Die kan u doorverwijzen naar de zwangerschapsspreekuur.