Neusprovocatietest

Neusprovocatietest

Een neusprovocatietest laat zien hoeveel lucht u kunt in- en uitademen en hoe uw neusslijmvlies reageert op prikkelende stoffen.


Kom voorbereid naar uw afspraak

Log in voor uw afspraak

Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.



Algemeen

Personen die allergisch zijn voor luchtwegallergenen hebben bepaalde afweer eiwitten gemaakt (IgE antistoffen) gericht tegen die luchtwegallergenen. De IgE antistoffen kunnen met een huidtest en/of een bloedtest aangetoond worden.

Een positieve uitslag op deze test is nog geen definitief bewijs dat uw allergische klachten ook echt veroorzaakt worden door het allergeen. Dat wordt pas echt duidelijk door allergische mensen op een gecontroleerde manier opnieuw bloot te stellen aan het luchtwegallergeen met een provocatietest).

Doel van de neusprovocatietest

Het aantonen van een directe relatie tussen het allergeen (stofje waartegen IgE antistoffen zijn aangetoond) of een irriterende stof (bijvoorbeeld histamine) en het optreden van neusklachten.

Op die manier kan precies worden vastgesteld dat u echt reageert op het allergeen en dat er daarna soms ingrijpende maatregelen nodig zijn om het betreffende allergeencontact te vermijden (huisdier vermijden, verandering van beroep) of langdurige behandeling nodig is (immunotherapie).

In het geval van aantoonbaar reageren op irriterende prikkels zoals histamine, kan vastgesteld worden of uw neusslijmvlies overmatig gevoelig is.

De test

Voor de test is het belangrijk dat u stopt met anti allergische medicijnen (tabletten, neusspray, oogdruppels).

Na binnenkomst op de polikliniek moet u 15 minuten wachten. Tijdens de wachtperiode mag u geen koffie drinken (dat beïnvloedt het resultaat van de test). Een glaasje water mag wel.

De test bestaat uit het stap-voor-stap toedienen van neusspray in beide neusgaten. In de tussenliggende periodes wordt gekeken of u neusklachten en andere klachten heeft.

De test is meestal binnen 1 uur klaar.

Voor een goed test resultaat moet uw neus in de voor u normale toestand te zijn. Dit betekent dat u bij een griep, verkoudheid of op andere manier geïrriteerde neus, het beste van tevoren telefonisch kunt overleggen of de test wel door kan gaan. Voor de test wordt gekeken naar de doorgankelijkheid van de neus.

Tijdens de test krijgt u sprays in de neus toegediend waarna uw neus op verschillende manieren kan reageren:

  • U gaat niezen.
  • De neus gaat lopen.
  • De neus gaat dichtzitten.
  • U voelt slijm in de neus/keel lopen.
  • De ogen gaan tranen en/of prikken en/of jeuken.
  • U krijgt een vol gevoel in het hoofd.
  • U krijgt een drukkend gevoel in het voorhoofd. 

Belangrijk

  • Als u gaat niezen tijdens de test dan moet u het aantal keren dat u niest tellen.
  • Tijdens de test mag u de neus niet 'ophalen'.
  • Het is belangrijk dat u aangeeft of u klachten heeft als bovengenoemd of andere klachten zoals bijvoorbeeld griepgevoel of kortademigheid.

De hoeveelheid sprays die u toegediend krijgt, is afhankelijk van de reactie van uw neus: hoe gevoeliger het neusslijmvlies, hoe eerder de neus reageert waarbij de test gestopt wordt.

De sprays worden toegediend met tussenpauze van 20 minuten.

Na de test krijgt u medicatie om eventuele na-effecten (zoals een verstopte neus) snel op te lossen.

Neusprovocatietest

Betrokken afdelingen en vakgroepen