Terug

Neusprovocatietest

Mensen die allergisch zijn voor luchtwegallergenen hebben kenmerkend speciale afweer eiwitten gemaakt (IgE antistoffen) gericht tegen die luchtwegallergenen. De IgE antistoffen kun je opsporen met een huidtest en/of een bloedtest. Een positieve uitslag op een dergelijke test is echter op zichzelf nog geen definitief bewijs dat uw allergische klachten ook daadwerkelijk veroorzaakt worden door het allergeen. Dat wordt pas echt duidelijk door allergische mensen op een gecontroleerde manier opnieuw bloot te stellen aan het veronderstelde luchtwegallergeen (provocatie onderzoek).

Doel van de neusprovocatietest

Het aantonen van een direct oorzakelijke relatie tussen het allergeen (stofje waartegen IgE antistoffen zijn aangetoond) of een irriterende stof (bijvoorbeeld...

Het aantonen van een direct oorzakelijke relatie tussen het allergeen (stofje waartegen IgE antistoffen zijn aangetoond) of een irriterende stof (bijvoorbeeld histamine) en het optreden van neusklachten.

Op die manier kan nauwkeurig worden vastgesteld dat u daadwerkelijk reageert op het allergeen en dat er vervolgens soms ingrijpende maatregelen nodig zijn om het betreffende allergeencontact te vermijden (huisdier vermijden, verandering van beroep) of langdurige behandeling nodig is (immunotherapie).

In het geval van aantoonbaar reageren op irriterende prikkels zoals histamine, kan vastgesteld worden of uw neusslijmvlies overmatig gevoelig is.

Hoe gaat de test?

Voorafgaand aan de test is het belangrijk te stoppen met anti allergische medicijnen (tabletten, neusspray, oogdruppels).

Voorafgaand aan de test is het belangrijk te stoppen met anti allergische medicijnen (tabletten, neusspray, oogdruppels).

Na binnenkomst op de polikliniek moet u daarom een kwartier wachten. Tijdens de wachtperiode mag u helaas geen koffie drinken (dat beïnvloedt het resultaat van de test). Een glaasje water vormt echter geen probleem.

De test bestaat uit het stapsgewijs toedienen van neusspray in beide neusgaten. In de tussenliggende periodes worden neusklachten en verschijnselen gescoord.

De test is meestal binnen een uur klaar.

Voor een goed test resultaat dient uw neus in de voor u normale toestand te zijn. Dit betekent dat u bij een griep, verkoudheid of anderszins een geïrriteerde neus, het beste van tevoren telefonisch kunt overleggen of

de test wel door kan gaan. Voorafgaand aan de test wordt gekeken naar de doorgankelijkheid van de neus.

Tijdens de test krijgt u sprays in de neus toegediend waarna uw neus op diverse manieren kan reageren:

  • u gaat niezen;
  • de neus gaat lopen;
  • de neus gaat dichtzitten;
  • u voelt slijm in de neus/keel lopen;
  • de ogen gaan tranen en/of prikken en/of jeuken;
  • u krijgt een vol gevoel in het hoofd;
  • u krijgt een drukkend gevoel in het voorhoofd. 

Belangrijk

  • Als u gaat niezen tijdens de test dan moet u het aantal keren dat u niest tellen.
  • Tijdens de test mag u de neus niet 'ophalen'.
  • Het is belangrijk dat u aangeeft of u klachten heeft als bovengenoemd of andere klachten zoals algehele malaise (griepgevoel) of kortademigheid.

De hoeveelheid sprays die u toegediend krijgt is afhankelijk van de reactie van uw neus: hoe gevoeliger het neusslijmvlies, hoe eerder de neus reageert waarbij de test gestaakt wordt.

De sprays worden toegediend met tussenpauze van 20 minuten.

Na de test krijgt u medicatie om eventuele na-effecten (zoals een verstopte neus) snel op te lossen.

null
Wachttijd

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.