Terug

Rectaal Onderzoek

Met een rectaal onderzoek (rectaal toucher) kan de grootte, vorm, stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld.

Doel van het onderzoek

Door het beoordelen van de prostaat met de vinger kan de onderzoeker een eerste indruk krijgen van het volume van de prostaat.

Door het beoordelen van de prostaat met de vinger kan de onderzoeker een eerste indruk krijgen van het volume van de prostaat.

Daarnaast beoordeelt de onderzoeker de consistentie (mate van stevigheid) en het oppervlak van de prostaat.

Het onderzoek

Bij een ‘rectaal toucher’ wordt een gehandschoende vinger met glijmiddel, via de sluitspier in de endeldarm van de patiënt gebracht. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk. Maar het kan wel een vervelend gevoel geven, omdat de sluitspier van de endeldarm gepasseerd moet worden. Het is een eenvoudig onderzoek en het duurt maar kort. Het “rectaal toucher” heeft beperkingen en bij twijfel zal verder onderzoek gebeuren door middel van transrectale echografie al dan niet met biopsie.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.