Duurzaamheids-thema's en doelstellingen

Duurzaamheids-thema's en doelstellingen

Het Maasstad Ziekenhuis heeft voor de periode 2025-2030 onderstaande duurzaamheidsthema's en duurzame doelstellingen bepaald.

Duurzaamheid
Bij het Maasstad Ziekenhuis staat optimale zorg centraal; betrouwbare en gastgerichte patiëntenzorg en de patiëntenzorg is continu in ontwikkeling. Daarbij is duurzaam handelen essentieel, met als doel de spiraal van uitputting van natuurlijke voorraden, verspillingen en vervuiling door ziekenhuisactiviteiten te doorbreken.

Als ziekenhuis dragen we door het gebruik van warmte, water, energie, brandstoffen en medicijnen bij aan (de directe) lucht- en waterverontreiniging en klimaatverandering. Ook het gebruik van materialen, producten en middelen draagt bij aan het opraken van de grondstoffen en kosten indirect ook veel energie. Dit heeft ook impact op de gezondheid van de mens. Onze zorg is om mensen beter te maken of misschien nog wel beter preventie van gezondheidsproblemen en behoefte aan zorg.

Om daar te komen, zijn er meer invalshoeken en programma’s die aan onderstaande duurzaamheidsthema’s en duurzame doelstellingen bijdragen, zoals digitale zorg, zorg op afstand, maar ook thuiswerkbeleid, communicatie, bewustwording, scholing, preventie, inclusie en diversiteit en vele andere programma’s en onderwerpen. Want Samen Zorgen, Samen Duurzaam!

De zorgsector sluit hier aan op het landelijk Klimaatakkoord en overheidsbeleid dat als doel voor 2030 ten minste 55% CO2-reductie stelt (t.o.v. 1990).

Dit klimaatakkoord en overheidsbeleid zegt: “Voor de aanpak van de klimaatcrisis is het op termijn reducerenGrafief CO2van CO2-emissies naar nul essentieel en passend bij de missie van de zorg”.

Dit loopt van aandacht voor gebruik en verspilling van vastgoed, energie, interne processen en alle vervoerstromen, tot het verduurzamen van onder andere gebouwen, energie, processen en vervoer. Langs deze weg reduceren zorgaanbieders hun CO2-footprint om zo voor 2050 klimaatneutraal te zijn.

Om hier te komen zetten we de volgende acties in:

  • Energie verminderen en verduurzamen: verminderen en/of stoppen met aardgas, eigen duurzame energie-opwek, besparen op energieverbruik, duurzamere (medische) apparatuur en afvalwater zuiveren van milieubedreigende stoffen.
  • Vastgoed verduurzamen: verbouwen en renoveren volgens een duurzaambouwen-beleid en met hergebruik en/of duurzame bouwmaterialen en efficiënter omgaan met ruimtegebruik.
  • Mobiliteitskilometers verminderen en verduurzamen: meer thuiswerken voor functies waar dat kan, wagenpark verduurzamen, plaatsen van een laad-infrastructuur voor het eigen elektrische wagenpark en stimuleren van duurzaam woon-werk en zakelijk vervoer.

Meer weten?

Resultaten en cijfers

Voor de aanpak van de klimaatcrisis is het ook van belang om de bedrijfsvoering efficiënt, duurzaam en circulair te maken.

Het doel is niet méér inkopen dan strikt noodzakelijk, daarbij geen onnodige voorraden creëren, hergebruikstimuleren (waar mogelijk) en voorkomen van verspilling en afval van grondstoffen, materialen, producten en apparatuur/machines. 

Voor de aanpak van de milieu- en grondstoffencrisis werken alle zorgaanbieders aan circulaire zorg. Voor 2030 sluit de zorg aan op het landelijk beleid (zie ook Green Deal Duurzame Zorg 3.0) voor 50% verminderen primair grondstofverbruik (t.o.v. 2016) en maximaal circulaire zorg in 2050. Voor de zorg zijn onder andere de omvang van de afvalstromen meetbare indicatoren om te werken aan circulaire zorg.

Om hier te komen zetten we de volgende acties in:

  • Circulariteit bevorderen: hergebruik of minder goederen en materialen verbruiken, afvalpreventie en reductie van afvalstromen en primair grondstoffengebruik verminderen.
  • Duurzaam inkopen: inkopen van circulaire of herbruikbare producten, inzetten op duurzame, gezonde en meer plantaardige voeding, duurzame inkoopcriteria en afspraken met leveranciers over aanleveren (en terugnemen) van goederen / afval / verpakkingsmaterialen
  • (Aan)gepaste of minder zorg (verminderen van zorg): gepast voorschrijven en verstrekken van medicatie, medische hulpmiddelen en ondersteuning, stimuleren van zinnige zorg, preventie van gezondheidsproblemen in plaats van leveren van zorg.

Meer weten?

Resultaten en cijfers