Als u een operatie krijgt, is gezond eten waarschijnlijk niet uw eerste zorg. Toch is een goede voeding belangrijk bij de voorbereiding op uw opname, uw operatie en uw revalidatie en herstel. Een gezonde en volledige voeding zorgt voor en na een opname in het ziekenhuis voor een sneller herstel en vermindert de kans op problemen door de operatie. Het is belangrijk om voor de operatie te beginnen met gezonde voeding. Zorg voor voldoende energie en belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Hierdoor kan uw lichaam een goede conditie en een goede weerstand opbouwen.
Wat is gezonde voeding?
Op de website van het Voedingscentrum vindt u diverse onderwerpen die u kunnen helpen om goed te eten voor en na opname in een ziekenhuis of na een behandeling. Bijvoorbeeld:
Ga voor meer informatie naar www.voedingscentrum.nl.
Mijn eetmeter
Krijg inzicht in wat u eet voor een goede voorbereiding op uw behandeling en uw herstel. Mijn Eetmeter is een eetdagboek waarin u per dag invult wat u eet en drinkt. Er staan ruim 100.000 producten in Mijn Eetmeter. De app laat zien
- of u voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt;
- hoeveel u per dag eet uit de Schijf van Vijf en erbuiten;
- en biedt gezondere alternatieven voor producten buiten de Schijf van Vijf.
Download de Mijn Eetmeter-app op uw mobiele telefoon.
Beweging en voeding
Naast goede en eiwitverrijkte voeding is het ook belangrijk om in een goede conditie te zijn. Voeding en bewegen gaan hand in hand.
Op het moment dat het met uw gezondheid minder gaat, is het soms lastig om te blijven bewegen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis weinig tot niet bewegen. Hierdoor raakt u elke dag tot 5% van uw conditie en spierkracht kwijt en herstelt u langzamer. Dit kan betekenen dat u niet meer alle activiteiten kunt doen die u voorheen graag deed. Daarom is het belangrijk dat u voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname in beweging blijft.
Goede voeding en voldoende bewegen zijn belangrijk voor het behoud van uw conditie en uw herstel. Door ziekte heeft u vaak weinig energie en eetlust. Energie kunt u halen uit voeding; het is de brandstof voor uw lichaam. Deze energie heeft u nodig om in beweging te komen. Door dagelijks te bewegen onderhoudt u uw lichamelijke conditie en spieren.
Voor uw opname
Een goede voorbereiding op een ziekenhuisopname begint thuis. Het houden of verbeteren van uw kracht en conditie zorgt voor een sneller herstel.
- Iedere dag traplopen, wandelen en fietsen onderhoudt de conditie. Beweeg 30 minuten per dag.
- Blijf uw dagelijkse handelingen, zoals u zelf verzorgen en het huishouden zoveel mogelijk zelf doen.
- Doet u aan sport? Probeer dit, eventueel op een aangepast niveau, vol te houden tot uw opname.
- Doe mee met bewegingsoefeningen van bijvoorbeeld het tv-programma ’Nederland Beweegt’.
- Voeding levert energie en bouwstenen. Eet en drink voldoende eiwitrijke producten. Deze zorgen voor het behoud van uw spieren en conditie.
Tijdens uw opname
In beweging blijven tijdens een ziekenhuisopname heeft vele voordelen. Uw conditie blijft beter op niveau. U houdt sterkere spieren. U bent langer onafhankelijk van de zorg van anderen, u verkleint de kans op complicaties en u voelt zich er beter door.
- Neem uw gewone kleding en stevige schoenen mee naar het ziekenhuis. Draag overdag uw gewone kleding. Dit stimuleert om minder op bed te liggen.
- Neem uw eigen rollator, stok, krukken, beugels, aangepaste schoenen, rolstoel enzovoorts mee.
- Doe de dagelijkse handelingen, zoals wassen en aankleden zo veel mogelijk zelf.
- Kom regelmatig uit bed. U kunt beter meerdere keren kort uit bed komen, dan 1 keer heel lang. Maar ook op een stoel zitten is beter dan liggen.
- Doe de oefeningen van uw fysiotherapeut.
- Voeding geeft energie. Eet en drink voldoende en maak gebruik van de (dieet)producten zoals besproken met de diëtist.
- Eet en drink zittend aan tafel.
Na uw opname
Ook na uw verblijf in het ziekenhuis willen wij het beste voor u. Een ziekenhuisopname duurt niet langer dan nodig. Werk thuis aan uw herstel. Als het nodig is kunt u hulp vragen aan een fysiotherapeut.
- Stop met liggen overdag en beperk veel en lang zitten. Beweeg tussendoor door stukjes te lopen en oefeningen te doen.
- Deed u voor uw opname aan sport? Overleg met uw arts of fysiotherapeut wanneer dit weer mag.
- Pak uw eigen activiteiten langzaam op. Begin met kleine stukjes wandelen in en om huis en breid de afstand langzaam uit.
- Doe de oefeningen die u bij uw ontslag meekrijgt. Wordt uw conditie in 2 weken niet beter, zoek dan contact met uw fysiotherapeut voor een aangepast trainingsschema.
- Zorg dat bewegen iets wordt wat in uw dagelijkse ritme past, wandel en/of fiets iedere dag.
- Goede voeding is belangrijk voor uw energie. Eet 3 maaltijden per dag aangevuld met 3 tussendoortjes, we raden aan om eiwitverrijkte maaltijden en tussendoortjes te eten.