Huisregels meebrengen van voeding

Als u eten wilt meenemen voor de patiënt lees dan eerst onze huisregels over het meebrengen van voeding. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor meegebrachte producten. Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u uw vraag stellen aan de voedingsmedewerker op uw afdeling.

Adviezen voor het meenemen van maaltijden

Bij het uitgeven van voedsel in ons ziekenhuis gelden strenge eisen en regels wat betreft hygiëne en voedselveiligheid. Deze eisen en regels liggen wettelijk vast en zijn er om te voorkomen dat patiënten ziek worden van het eten. Het Maasstad Ziekenhuis verplicht zich om strikt om te gaan met de naleving van deze regels en heeft daarom ook een onafhankelijk instituut aangesteld om de controle hierop uit te voeren.

Om voedselinfecties te voorkomen adviseren wij dan ook om zo min mogelijk risicovolle voeding van thuis mee te laten brengen. Risicovolle voedingsmiddelen zijn onder andere soep, vlees en vleeswaren, vis, rauwkost en zuivelproducten. Voedingsmiddelen zoals fruit, koek en cake bederven minder snel en brengen daarom minder risico met zich mee.

Wilt u toch producten mee laten meenemen, dan gelden hiervoor de volgende instructies:

Voorbereiding thuis

  • Zorg dat de THT-datum (ten minste houdbaar tot datum) op verpakte producten niet verlopen is.
  • Gekoelde producten moeten thuis in de koelkast bewaard te worden voordat deze naar het ziekenhuis worden meegenomen.
  • Als u niet gekoelde producten krijgt/meeneemt zonder datum, laat dan uw naam, tijdstip en de datum van verpakken op de producten zetten, en zorg dat de producten binnen 24 uur worden gegeten.
  • Neem producten zonder verpakking mee in een afgesloten doos met deksel of in aluminiumfolie. 

Adviezen voor vervoer onderweg

  • Vervoer gekoelde producten in een koeltas.
  • Vervoer niet gekoelde producten die niet verpakt zijn in een afgesloten doos met deksel of aluminiumfolie.

In het ziekenhuis

  • Eet of drink gekoelde meegebrachte producten direct na aankomst in het ziekenhuis of binnen 2 uur.
  • Wilt u producten in het ziekenhuis bewaren, vraag dan op de afdeling of er een patiëntenkoelkast aanwezig is. Als er een koelkast aanwezig is kunt u het verpakte product met uw naam, tijdstip en datum van verpakken erop maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Na 24 uur wordt het product verwijderd. Dit heeft te maken met hygiëneregels.
  • Verpakte producten die niet gekoeld bewaard hoeven te worden, kunnen ongeopend bewaard blijven tot aan de houdbaarheidsdatum (THT) op de verpakking.

Aanwezigheid koelkast en magnetron op de afdelingen 

  • In het Maasstad Ziekenhuis hebben we niet op alle afdelingen een koelkast en/of magnetron staan die door patiënten gebruikt mogen worden. Vraag op uw afdeling aan de voedingsmedewerker of er een patiëntenkoelkast en/of magnetron aanwezig is op de afdeling, voordat u gekoelde producten meeneemt of worden meegenomen voor u.

 

 

 

Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor meegebrachte producten. Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u uw vraag stellen aan de voedingsmedewerker op uw afdeling.