De apotheek van het Maasstad Ziekenhuis bestaat uit de Maasstad Apotheek en de Ziekenhuisapotheek. Buiten de openingstijden van de Maasstad Apotheek kunt u terecht bij de Dienstapotheek Rotterdam-Zuid (naast de huisartsenpost).
Na een polikliniekbezoek bij uw arts of na een ziekenhuisopname, kunt u direct bij de Maasstad Apotheek terecht voor het ophalen van uw medicijnen op recept. Door de nauwe samenwerking met zorgverleners, de ziekenhuisapotheek en andere professionals in het ziekenhuis is een snelle levering van specialistische medicijnen mogelijk.
Ook brengt de Maasstad Apotheek samen met u voor en na uw ziekenhuisopname in kaart welke medicijnen u thuis gebruikt of moet gaan gebruiken. De medewerkers beschikken over veel medicatie kennis, ook voor speciale patiëntengroepen die in ons ziekenhuis onder behandeling zijn.
Het voordeel van de Maasstad Apotheek is dat deze in de centrale hal van het Maasstad Ziekenhuis zit.
Iedereen kan bij de Maasstad Apotheek terecht. Ook als u geen patiënt bent in het Maasstad Ziekenhuis. U kunt deze apotheek ook als uw vaste apotheek kiezen, bijvoorbeeld omdat u in de buurt woont of werkt.
Medicatiegesprek voor en na opname
Wanneer u wordt opgenomen
Op de dag van opname neemt u, voor controle, alle medicijnen die u thuis gebruikt mee (in de originele verpakking). De medicijnen worden dan (nog een keer) gecontroleerd met de gegevens van uw eigen apotheek. Neem ook een actueel medicatieoverzicht mee, deze kunt u bij uw eigen apotheek opvragen.
De apothekersassistente bekijkt samen met u welke medicijnen u thuis gebruikt. Deze informatie wordt daarna via een intern systeem beschikbaar gesteld aan uw behandelend arts.
Wanneer u weer naar huis mag
De apothekersassistente neemt met u uw medicatielijst en ontslagrecept(en) door. Bij nieuw voorgeschreven medicijnen vertelt ze hoe u ze moet gebruiken en of er eventuele bijwerkingen zijn. Ook krijgt u een laatste versie van de medicatielijst mee voor uw eigen apotheek.
Ondersteuning en controle
De apotheek biedt ondersteuning en neemt contact op met de arts als er vragen zijn over voorgeschreven medicijnen.
Ophalen medicijnen
Heeft u medicijnen voorgeschreven gekregen dan kan de Maasstad Apotheek deze medicijnen verzorgen, zodat deze klaarstaan als u naar huis mag. Als u dit wilt, kunt u dit aangeven tijdens uw gesprek op de dag van uw opname.
Informatie over geneesmiddelen
Als u (nieuwe) medicijnen krijgt, legt de apothekersassistente of apotheker u duidelijk uit hoe en wanneer u deze moet gebruiken. Daarbij krijgt u bij elk medicijn een bijsluiter mee, met daarin de werking en eventuele bijwerkingen van het geneesmiddel.
U kunt ook kijken op KIJKsluiter, hierop staan animaties waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd.
De Maasstad Apotheek beschikt ook over diverse folders over medicijnen en aandoeningen. U kunt hier naar vragen bij onze medewerkers. Ook kunnen wij op uw verzoek advies geven over het gebruik van geneesmiddelen.
Mag ik zelf kiezen welke medicijnen ik wil hebben?
Van een medicijn zijn vaak meerdere merken beschikbaar (met dezelfde werkzame stoffen). Welk merk u van ons meekrijgt, hangt af van de afspraken die uw zorgverzekeraar met de poliklinische apotheken heeft gemaakt. Deze afspraken kunt u terugvinden in uw verzekeringspolis.
Soms kiest de zorgverzekeraar dus welk merk u krijgt. De zorgverzekeraar wijst dan 1 merk aan wat de voorkeur krijgt. Het voorkeursmedicijn wordt vergoed en andere merken niet. Dit beleid heet preferentiebeleid. Wij moeten ons aan dit beleid houden, omdat verschillende zorgverzekeraars anders geen afspraken meer met ons willen maken.
Wilt u toch een ander merk dan het voorkeursmedicijn? Dan moet u uw medicijnen zelf betalen.
Medische noodzaak
Het kan zijn dat uw arts het beter vindt dat u een bepaald merk krijgt. Dan zet de arts ‘MN’ (medische noodzaak) op het recept. Een zorgverzekeraar eist dat eerst het voorkeursmedicijn is gebruikt voordat er een medische noodzaak kan zijn. Maar ook als er ‘MN’ op uw recept staat, bepaalt de apotheker, in overleg met de arts, of dit echt het enige veilige merk is voor u. Anders moet u de medicijnen zelf betalen.
Het geneesmiddelenassortiment en de services van de apotheek zijn afgestemd op de specialistische behandeling van ons ziekenhuis. Daarom kunnen veel specialistische geneesmiddelen direct worden geleverd.
Naast geneesmiddelen op recept verkoopt de Maasstad Apotheek ook veel zelfzorgmiddelen, zoals pijnstillers, neusdruppels en huidverzorgingsproducten (La Roche-Posay).
Uw gegevens
Informatie over allergieën, overgevoeligheden of ziektebeelden ontvangen we graag. Zodat we u het beste advies kunnen geven.
Medicatieoverzicht
Komt u naar het ziekenhuis neem dan een actueel medicatieoverzicht mee, op te vragen bij uw eigen apotheek. Met deze gegevens kan de Maasstad Apotheek controleren of uw medicijnen veilig samen kunnen worden gebruikt.
Als u medicijnen heeft gehaald bij de Maasstad Apotheek, dan krijgt u een medicatieoverzicht mee om uw huisarts en apotheek op de hoogte te brengen.
Gegevens automatisch opvragen
De Maasstad Apotheek kan ook zelf medicatiegegevens van u opvragen. U hoeft daarvoor niets te doen. Dat gebeurt automatisch.
U mag als patiënt weigeren om uw medicatiegegevens aan derden beschikbaar te stellen. Dat kunt u doorgeven aan uw eigen apotheek. Uw apotheek zorgt er dan voor dat andere artsen en apotheken uw gegevens niet kunnen inzien. De Maasstad Apotheek kan deze gegevens dan ook niet inzien.
Betalingswijze
De kosten van uw medicijnen kunnen wij in de meeste gevallen direct declareren bij uw zorgverzekeraar.
Bepaalde medicijnen worden niet (volledig) vergoed door de zorgverzekeraar. Als u moet bijbetalen, dan kunt u dit met PIN-betaling doen.