Terug

Kwaliteitskeurmerken en certificaten

In ons ziekenhuis is er volop aandacht voor bewaking en bevordering van de kwaliteit van zorg. Een kwaliteitskeurmerk is een officiële erkenning dat een ziekenhuis aan vastgestelde kwaliteitseisen voldoet. De apotheek van het Maasstad Ziekenhuis beschikt over onderstaande kwaliteitskeurmerken en certificaten.

GMP-z certificering

null

De apotheek van het Maasstad Ziekenhuis mag alle soorten medicijnen bereiden en leveren aan de eigen ziekenhuispatiënten en daarbuiten. Het heeft namelijk de GMP-z certificering ontvangen van de Inspectie voor de gezondheidszorg.
GMP-z staat voor Good Manufacturing Practice-ziekenhuisfarmacie. Dat betekent dat alle omstandigheden die de bereiding van medicijnen kunnen beïnvloeden zijn gecontroleerd en getoetst aan de internationale kwaliteitscriteria.

Fabrikantenvergunning

null

De apotheek van het Maasstad Ziekenhuis beschikt ook over een fabrikantenvergunning voor de bereiding van geneesmiddelen voor klinisch geneesmiddelenonderzoek.

HKZ-certificaat

Logo HKZ-certificaat

De apotheek met een HKZ-certificaat is getoetst door een onafhankelijke instantie. Deze instantie stelt vast dat de apotheek werkt volgens kwaliteitsnormen, die ook zijn vastgesteld door patiëntenorganisaties. Het certificaat geeft bovendien aan dat de apotheek de zorgverlening voortdurend verbetert door o.a. patiënt ervaringsonderzoek.

CCKL-certificaat

Logo CCKL-certificaat

In het laboratorium van het Maasstad Ziekenhuis wordt de concentratie in het bloed of de aanwezigheid in de urine van een groot aantal geneesmiddelen bepaald. Dit kan nodig zijn om te bekijken of een geneesmiddel in de juiste dosering gegeven wordt. Alle laboratoria van het Maasstad Ziekenhuis werken volgens de richtlijnen van de CCKL en worden op deze wijze gecertificeerd. Het Klinisch Chemisch Laboratorium is reeds gecertificeerd. Het Lab Medische Microbiologie en de pathologie werken wel volgens deze richtlijnen en zijn op weg naar certificering.

Ziekenhuis Apotheek Standaard (ZAS) certificering 

Om als ziekenhuis aantoonbaar te maken dat je je kwaliteitssystemen op orde hebt, ontvang je de ZAS certificering. Het ZAS kent maar liefst 23 processen, waaronder ‘medicatie en veiligheid’, ‘medicatiebegeleiding’ en ‘medicatiebewaking’. In processchema’s staat beschreven hoe een ziekenhuis deze processen stap voor stap moet doorlopen. Voor de certificering is ook de praktijk getoetst.

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.