De bekkenbodem

Lees hier over de bekkenbodem en de bekkenbodemproblemen.

De bekkenbodem

De vrouwelijke bekkenbodem is een complexe samenstelling van spieren en bindweefsel die zich aan de onderzijde van het bekken bevindt en steun geeft aan de blaas, de darmen, de baarmoeder en de vagina.
Wanneer de bekkenbodem goed functioneert, kunt u plassen wanneer u dat wilt, naar het toilet gaan voor ontlasting wanneer u dat wilt en geven ze de mogelijkheid tot een bevredigend sexueel leven.

Bekkenbodemproblemen

Problemen aan de bekkenbodem als incontinentie komen heel vaak voor. Het zijn weliswaar geen levensbedreigende aandoeningen, maar ze beïnvloeden de kwaliteit van leven vaak sterk en op een negatieve manier. Vooral veel vrouwen hebben een of meerdere bekkenbodemklachten. De meeste vrouwen vinden het echter moeilijk om deze klachten te bespreken met een arts en daardoor duurt het lang voordat hulp wordt gezocht. Vaak wordt gedacht dat er weinig te doen is aan bekkenbodemproblemen. Toch zijn er verschillende goede behandelingsmogelijkheden om de klachten te verminderen. Van bekkenbodemfysiotherapie tot de nieuwste heelkundige technieken.