Basiszorg
De zorg in het Brandwondencentrum kan uit de volgende onderdelen bestaan:
- Medische zorg/verpleegkundige zorg: shockbestrijding, preventie en bestrijding van infecties, conservatieve en operatieve wondbehandeling, voedingstherapie, begeleiding van patiënt en naasten
- Paramedische zorg: fysiotherapie, ergotherapie
- Psychosociale zorg: geestelijke en maatschappelijke hulpverlening
Acute opvang
De opvang van een patiënt met brandwonden staat gelijk aan de opvang van een traumapatiënt. De beoordeling en stabilisatie van de vitale functies en vaststellen van levensbedreigend overig letsel staat voorop. In het Brandwondencentrum is een opnamekamer ingericht voor de acute opvang van alle brandwondenpatiënten. Operaties worden in een speciale operatiekamer binnen het centrum uitgevoerd.
Monitoring
Het kan noodzakelijk zijn om de hartslag, bloeddruk, ademhaling, vochthuishouding en temperatuur van de patiënt continu te controleren. Indien dat het geval is, vindt de verpleging op één van de Intensive-Care-kamers plaatsvinden. Met behulp van diverse draden die aangesloten zijn op bewakingsapparatuur en een monitor, kunnen we de lichaamsfuncties voortdurend bewaken. In ernstige gevallen kan overname van de vitale lichaamsfuncties noodzakelijk zijn met een beademingsmachine of nierdialyse. Afhankelijk van de ernst van de brandwonden kan het noodzakelijk zijn dat er regelmatig bloed wordt afgenomen.
Infectiepreventie
Door verbranding verliest de huid zijn beschermende functie, waardoor infectiegevaar, mogelijk vochtverlies en warmteverlies ontstaat. Zowel alle leden van het brandwondenteam als bezoekers dienen een aantal hygiëneregels te volgen.Onder meer ten aanzien van kleding en handen wassen. Om te voorkomen dat een patiënt lichaamswarmte verliest, is de kamer extra verwarmd en bevochtigd. De klimaatbeheersing in de kamer neemt zo deels de temperatuurregeling van de huid over.
Vochtverlies
Bij ernstige brandwonden is er sprake van ernstig vocht- en eiwitverlies. Dit verlies kan levensbedreigend zijn en moet worden aangevuld. Dit kan gebeuren met een of meerdere infusen. Omdat een goede vochtbalans belangrijk is, wordt inname en uitscheiding geregistreerd.
Eten
Goede voeding kan het genezingsproces en het welbevinden van de patiënt positief beïnvloeden. Ernstige brandwonden gaan vaak gepaard met een enorme verstoring van de energiehuishouding en eiwitten, naast de grote hoeveelheden vochtverlies. De voedingsbehoefte van brandwondenpatiënten is hierdoor sterk verhoogd. Speciale aandacht voor de voedingsstoffen is essentieel.
Verschillende bijkomende factoren kunnen er toe bijdragen dat de praktische uitvoering van de voeding wordt bemoeilijkt. Bijvoorbeeld gebrek aan eetlust, vermoeidheid, lichamelijke beperkingen, leeftijd of psychische problemen. Om te voldoen aan de, met formules berekende, behoefte kan het nodig zijn gebruik te maken van voedingspreparaten, eiwit-en/of energieverrijkte voedingsmiddelen of sondevoeding. De diëtiste speelt hierbij een belangrijke rol. Registratie van alles wat de patiënt eet en drinkt is van belang.
Wondbehandeling
De verpleegkundigen reinigen en verzorgen de wonden volgens een behandelplan. De wondverzorging vindt plaats op bed in de kamer of in de douche- of badruimte. De verpleegkundige verwijdert de verbanden, reinigt de wonden en verbindt deze opnieuw. Omdat de verbandwisseling een pijnlijke en onplezierige gebeurtenis kan zijn, is dit een belangrijk aspect binnen de verzorging van brandwondenpatiënten. Het Brandwondencentrum beschikt over een aantal meetinstrumenten om de pijn te meten. Op geleide van protocollen wordt pijnmedicatie aangepast.
Kinderen in het Brandwondencentrum
De pedagogisch medewerkers bereiden de kinderen die in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis liggen, zo goed mogelijk voor op bijvoorbeeld een verbandwisseling, een onderzoek of een operatie. U kunt zelf met uw kind onze kinderwebsite bezoeken. Op www.maasenik.nl leeftijdscategorie laten we zien hoe bijvoorbeeld een operatie of een verbandwissel gaat, hoe de dag verloopt en wat er te doen is in het Brandwondencentrum. Ook voor de eventuele andere (jonge) familieleden en vrienden kan het fijn zijn om deze informatie te bekijken.
Als uw kind is opgenomen in het Brandwondencentrum, wilt u natuurlijk het liefst 24 uur bij uw kind zijn. Wat is dan fijner om te kunnen overnachten in een familiehotel dicht bij het Brandwondencentrum. Wilt u hier gebruik van maken, vraag dan een van de medewerkers van het Brandwondencentrum om meer informatie.