Hartbewaking (CCU)

Hartbewaking (CCU)

Op de afdeling Hartbewaking (CCU) worden hartpatiënten behandeld die intensieve bewaking en/of zorg nodig hebben. De bewaking kan nodig zijn bij bijvoorbeeld hartritmestoornissen, klachten van pijn op de borst, een hartinfarct of benauwdheidsklachten door hartfalen.

Betrokken afdelingen en vakgroepen

Bij opname van een patiënt op de Hartbewaking (CCU) vragen we u 1 contactpersoon door te geven. Bij overplaatsing naar een andere afdeling en bij belangrijke veranderingen brengen we de contactpersoon telefonisch op de hoogte. De contactpersoon kan dan de andere familieleden en vrienden informeren.

De contactpersoon kan ook zelf informatie opvragen bij de verpleging. Voor telefonische informatie kunt u het beste bellen na 10.00 uur ’s ochtends via (010) 291 34 82 of (010) 291 34 83.

Het team dat op de Hartbewaking werkt bestaat uit:

  • Een cardioloog
  • Zaalarts (arts-assistent)
  • CCU-verpleegkundigen: Dit zijn verpleegkundigen met een speciale opleiding om patiënten op de Hartbewaking te verplegen.
  • Verpleegkundigen in opleiding voor de CCU: Dit zijn gediplomeerd verpleegkundigen in opleiding tot CCU-verpleegkundigen. Zij werken altijd onder supervisie van een gediplomeerde CCU-verpleegkundige.

Zowel de artsen als verpleegkundigen werken in wisseldiensten.

Van maandag tot en met vrijdag komt uw cardioloog 1 keer per dag langs. In het weekend komt er 1 keer per dag een dienstdoende cardioloog langs.

Het Maasstad Ziekenhuis is, samen met het Erasmus Medisch Centrum, het enige ziekenhuis in de regio waar gedotterd wordt. Dit wordt gedaan in het interventiecentrum.

Dotteren is het weer doorgankelijk maken van vernauwde aderen. Voor patiënten met een hartinfarct is er de acute dotterbehandeling. De patiënt wordt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht en direct door het dotterteam behandeld. Hoe eerder de afgesloten kransslagader open is, hoe minder schade er aan de hartspier ontstaat.