Het uitstrijkje

Lees hier alles over het uitstrijkje.

Wat is een uitstrijkje?

Een uitstrijkje is een eenvoudig onderzoek waarbij voorstadia van baarmoederhalskanker ontdekt kunnen worden. Voorstadia van baarmoederhalskanker zijn vaak goed te behandelen en zo kan voorkomen worden dat later baarmoederhalskanker ontstaat. Bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen. De cellen worden in het laboratorium onderzocht.

Waarom een uitstrijkje?

Van iedere honderd vrouwen zonder klachten die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij vijf vrouwen het uitstrijkje afwijkend. Afwijkende uitstrijkjes kunnen duiden op de aanwezigheid van een infectie met het HPV. Voor bijna alle vrouwen is de uitslag van een afwijkend uitstrijkje een grote schok. De angst voor baarmoederhalskanker is voelbaar, maar bijna altijd onnodig. Niet zelden is een afwijkend uitstrijkje loos alarm. Een voorstadium is goed en gemakkelijk te behandelen.

Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

Een uitstrijkje wordt als volgt gemaakt:

  1. U neemt plaats op een onderzoeksstoel met uw benen gespreid. De arts brengt een spreider (eendenbek of speculum) in de vagina, waardoor de arts beter zicht heeft op uw baarmoederhals. De arts neemt vervolgens met een borsteltje wat cellen af;
  2. Het borsteltje met de cellen wordt in een potje naar het laboratorium opgestuurd;
  3. De klinisch patholoog onderzoekt de cellen onder de microscoop.

Het onderzoek doet in principe geen pijn. Het gevoel kan wel wat onaangenaam zijn. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van een uitstrijkje. Dit kan geen kwaad. Wij raden u aan om een inlegkruisje mee te nemen.

Wat onderzoekt men bij een uitstrijkje?

De baarmoederhals is bekleed met twee soorten cellen: plaveiselcellen en cilindercellen (endocervicale cellen). Bij een uitstrijkje wordt bekeken of beide soorten cellen aanwezig zijn en hoe ze eruit zien. Ook ziet men soms of er aanwijzingen zijn voor een infectie of ontsteking door bacteriën of virussen.

Voor wie is het uitstrijkje bedoeld?

Alle vrouwen tussen de dertig en zestig jaar krijgen via het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker eenmaal in de vijf jaar een oproep om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken. Klachten van tussentijds bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na gemeenschap kunnen een reden zijn om eerder een extra uitstrijkje te maken.