Dagbehandeling

(010) 291 21 60

Routebeschrijving

Mijn Maasstad Ziekenhuis

Dagbehandeling

U kunt voor een dagbehandeling opgenomen worden in verband met een onderzoek, behandeling, infuus of een operatieve ingreep. Een dagopname houdt in dat u op dezelfde dag wordt opgenomen, behandeld en ontslagen.

Lees meer over Dagbehandeling

Voorbereiding op onderzoek of behandeling

Het is afhankelijk van uw onderzoek, ingreep of operatie of u nuchter moet blijven.

Het is afhankelijk van uw onderzoek, ingreep of operatie of u nuchter moet blijven.

U wordt hierover geïnformeerd middels een brief van de afdeling Opname waarin vermeld staat vanaf wanneer u nuchter moet zijn. Nuchter betekent dat u niets meer mag eten (ook geen snoepjes of kauwgom), niets meer mag drinken (ook geen water) en niet meer mag roken. Indien u medicijnen moet innemen, doe dit dan direct na het opstaan met zo min mogelijk water.

Wanneer u een licht ontbijt mag hebben betekent dit dat u een beschuitje met jam (geen kaas, boter of ander beleg gebruiken), water, appelsap, siroop of thee zonder melk mag gebruiken. U mag geen koffie drinken!

Op de afdeling wordt u ontvangen door een van de verpleegkundigen. Voordat u naar de behandelkamer of operatiekamer wordt gebracht, verzoeken wij u alle waardevolle spullen af te geven aan uw begeleiding/familie.

Indien er sprake is van een operatie, verzoeken wij u ook piercings, kunstnagels op de wijsvingers, nagellak, kunstgebit, bril of contactlenzen uit of af te doen. Een hoortoestel mag u blijven gebruiken, behalve wanneer u voor een behandeling aan uw ogen komt, dan dient het hoortoestel aan de zijde waaraan u behandeld wordt, verwijderd te worden.

Pijnstilling

Indien u voor een intakegesprek bij het anesthesiespreekuur bent geweest, heeft u een recept pijnmedicatie meegekregen voor na de ingreep. Deze medicijnen mag u voor uw opname bij uw eigen apotheek of bij de Poliapotheek van het Maasstad ziekenhuis ophalen, gevestigd op de begane grond in de centrale hal.

Na onderzoek of behandeling

Na uw behandeling kan het zijn dat u nog even moet blijven.

Na uw behandeling kan het zijn dat u nog even moet blijven.

Het is de bedoeling, als alles goed gaat, dat u in de loop van de dag weer naar huis gaat. De verpleegkundige doorloopt een checklist om te beoordelen of u het ziekenhuis mag verlaten. In enkele gevallen wordt besloten dat het beter is dat u in het ziekenhuis blijft. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er iets niet goed is. Het gebeurt vaak uit voorzorg. U wordt dan overgeplaatst naar één van de verpleegafdelingen van ons ziekenhuis.

Nazorg

Voordat u naar huis gaat, maakt de secretaresse van de afdeling Dagbehandeling voor u een afspraak voor de nacontrole op de polikliniek. Over de nazorg thuis krijgt u mondelinge en schriftelijke informatie. De verpleegkundige geeft u advies en als u zelf nog vragen heeft, kunt u deze stellen. In veel gevallen wordt u in de dagen na de behandeling thuis gebeld om te vragen hoe het met u gaat. De verpleegkundige geeft u advies en als u zelf nog vragen heeft, worden deze beantwoord en eventueel overlegd met de arts.

Als u onder narcose bent geweest of een ruggenprik heeft gehad, mag u de eerste 24 uur niet alleen zijn. Het is raadzaam dat er dan iemand bij u blijft. Als u naar huis gaat, moet er voor begeleidend vervoer worden gezorgd. U mag namelijk zelf geen autorijden of alleen gebruik maken van het openbaar vervoer. De mogelijkheid bestaat dat u na de ingreep last heeft van bepaalde nawerkingen zoals slaperigheid, pijn, misselijkheid en spierpijn.

Wilt u meer weten?

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.