Veelgestelde vragen Dermatologie

Hier behandelen wij de vragen die veel gesteld worden op de afdeling Dermatologie.

 • Wat is acne?

  Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes.
 • Hoe ontstaat acne?

  Acne berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica.
 • Wat is eczeem?

  Constitutioneel eczeem is een niet-besmettelijke, chronische huidaandoening, die gepaard gaat met hevige jeuk, roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding, kloofjes en littekens.
 • Wat is de relatie tussen eczeem en allergie?

  Eczeem wordt veroorzaakt door een specifiek soort witte bloedcel (T-cel) en allergische klachten door een specifieke antistof (IgE). Allergische klachten kunnen zich in de huid manifesteren als netelroos, maar ook als jeuk of zwelling in de mond en keel. Bij heel jonge kinderen kan er een duidelijke relatie zijn tussen allergie voor een voedingsmiddel (bijvoorbeeld koemelk) en het krijgen van eczeem na het eten ervan.
 • Wat is psoriasis?

  Psoriasis is een chronische huidziekte. Dikke rode schilferende plekken op de huid worden veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei.
 • Is psoriasis besmettelijk?

  Nee, psoriasis is niet besmettelijk.