Aangifte van een doodgeboren kindje

Het is sinds 3 februari 2019 mogelijk een akte van geboorte (levenloos) te maken voor een kindje dat al voor de geboorte is overleden. Dit kindje wordt dan opgenomen op de persoonslijst van de ouders in de Basisregistratie personen. Ook kinderen die langer geleden levenloos ter wereld zijn gekomen, kunnen nu alsnog worden aangegeven. Het opmaken van de akte van geboorte (levenloos) is niet afhankelijk van de duur van de zwangerschap. De akte komt inhoudelijk overeen met een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister. De akte van geboorte (levenloos) is een officiële erkenning dat het kind ter wereld is gekomen. En geldt als officieel bewijs.

Verklaring opvragen bij het Maasstad Ziekenhuis

Om deze akte te kunnen maken verzoekt de gemeente u een verklaring af te geven waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen. Als uw kind langer geleden in het Maasstad Ziekenhuis (voorheen Zuiderziekenhuis en Clara Ziekenhuis) levenloos ter wereld is gekomen, dan kunnen wij deze verklaring wellicht afgeven. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe lang het geleden is dat uw kindje levenloos ter wereld is gekomen. Een aanvraag voor een verklaring kunt u doen door dit formulier te printen, in te vullen en op te sturen naar het Maasstad Ziekenhuis, t.a.v. secretariaat Gynaecologie, postbus 9100, 3007 AC Rotterdam. U kunt bij uw verzoek aangeven dat het om een verklaring van de geboorte van een levenloos kind gaat. We nemen binnen 14 dagen na ontvangst van uw aanvraag, contact met u op.

Een eigen verklaring opstellen

Indien wij u geen verklaring kunnen geven, bijvoorbeeld omdat deze gegevens niet (meer) bij ons bekend zijn, dan kunt u een eigen verklaring opstellen. Dit kan middels het formulier dat de gemeente Rotterdam ter beschikking stelt of via een eigen document (hierin moet in elk geval dezelfde informatie staan als op het formulier van de gemeente). U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente. Voor de gemeente Rotterdam kan dit via telefoonnummer 14010.

Contact opnemen met de gemeente

Als u de verklaring van het ziekenhuis of uw eigen verklaring heeft, dan kunt u een afspraak maken bij de gemeente waar uw kind destijds is geboren. Voor de gemeente Rotterdam kan dit via telefoonnummer: 14010. De gemeente helpt u verder en kan een afspraak met u maken.

Vragen en contact

Mocht u toch nog vragen hebben over hoe een verklaring kunt aanvragen bij het Maasstad Ziekenhuis, dan kunt op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur contact opnemen met het secretariaat Gynaecologie.