Meer over Intensive Care

Intensive Care (IC) betekent intensieve en speciale zorg voor ernstig zieke patiënten. Met ondersteuning van diverse medische apparatuur bewaken we belangrijke lichaamsfuncties, zoals de bloedsomloop en ademhaling en behandelen we de patiënten. Afhankelijk van de ernst kan hiervoor minder of meer apparatuur nodig zijn die de bedreigde lichaamsfuncties ondersteunen of overnemen. Patiënten staan op de IC 24 uur per dag onder intensieve controle.

Sommige patiënten weten vooraf dat zij op de IC opgenomen worden, bijvoorbeeld na een grote operatie. Voor andere patiënten en zeker ook hun naasten, komt een opname onverwachts. Onze afdeling IC is gekwalificeerd tot level 3. Dat betekent dat we met hightech apparatuur werken en patiënten behandelen en verzorgen met complexe aandoeningen.

Tevens heeft de afdeling een regiofunctie. Dit houdt in dat ernstig zieke patiënten uit de regio bij ons terecht komen voor intensievere en meer specialistische zorg welke elders niet mogelijk is. De IC van het Maasstad Ziekenhuis heeft een samenwerkingsverband met de IC van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland) en het Spijkenisse Medisch Centrum. Dit houdt in dat het medisch beleid valt onder de verantwoordelijkheid van de IC van het Maasstad Ziekenhuis.

De afdeling IC van het Maasstad Ziekenhuis bestaat uit drie units. Intensive Care 1, 2 en 3 en een Intensive Care Brandwondencentrum.