Maatregelen coronavirus (COVID-19) Meer informatie

Wat kunt u zelf doen?

Over het algemeen kan gesteld worden dat een gezonde levensstijl – gezond eten en voldoende bewegen – de kans verkleint op nierbeschadiging.

Andere tips:

  • Roken is een grote bedreiging voor de nierfunctie. Roken tast uw bloedvaten aan en die maken een belangrijk deel uit van de kern van de functie van de nier.
  • Een hoge bloeddruk (waardoor een grote kans op nierschade ontstaat) kan veroorzaakt worden door veel zout in de voeding. Zoutbeperking is daarom erg belangrijk, zeker als er al nierschade is vastgesteld. De norm is ongeveer zes gram zout per dag. Een gemiddeld dieet bevat al gauw tien gram zout of meer. Zout wordt heel vaak toegevoegd als smaakmaker, bijvoorbeeld in brood, kaas en vleesbeleg. De zoutpot in de keuken is dan ook helemaal niet nodig.
  • Een bepaald stofje in drop en zoethout (glycyrrizinezuur) kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Wees daarom zuinig met drop en zoethout of vermijd het helemaal.
  • Een hoge bloeddruk kan voorkomen worden door een kaliumrijk dieet. Kalium is een (aan natrium verwant) zout. Dit zit met name in vruchten, noten en groenten. Het wordt ook gebruikt in dieetzout. Let op! Als u een belangrijke nierbeschadiging heeft, kan een teveel aan kalium in het bloed ontstaan en dat is levensgevaarlijk. Voor mensen met een gevorderde nierbeschadiging is kaliumrijke voeding dus géén goed idee!
  • Voorkom uitdroging: bij een goede nierfunctie en een matige nierbeschadiging kan water drinken beschermend werken (anderhalf tot twee liter per dag).

Wees voorzichtig met alcohol: alcohol kan bij gebruik van meer dan twee (vrouw) of drie (man) glazen per dag de bloeddruk verhogen.