Kinderdiabetesteam

Kinderdiabetesteam

(010) 291 22 90

Routebeschrijving

Meer contactgegevens & bezoektijden

Kinderdiabetesteam

In het Maasstad Ziekenhuis kunnen u en uw kind terecht bij het Kinderdiabetesteam. Het Kinderdiabetesteam is speciaal opgericht voor kinderen.

Lees meer over Kinderdiabetesteam

Aandoening

Diabetes is een chronische ziekte en komt steeds vaker voor bij kinderen. De meeste kinderen krijgen diabetes type 1, alhoewel er ook een duidelijke toename...

Diabetes is een chronische ziekte en komt steeds vaker voor bij kinderen. De meeste kinderen krijgen diabetes type 1, alhoewel er ook een duidelijke toename is van kinderen met diabetestype 2.

Wat is Diabetes Mellitus type 1

Bij kinderen met diabetes is het lichaam niet meer in staat om zelfstandig suikers, oftewel glucose, uit voeding te verwerken. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Insuline is nodig om koolhydraten (glucose) in ons lichaam om te zetten in energie. Maakt de alvleesklier geen insuline meer, dan blijft de glucose in het bloed hoog. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties. Het is dus belangrijk dat diabetes snel wordt herkend en behandeld.

Verschijnselen type 1

 • vaak plassen
 • dorst
 • een droge mond
 • afvallen zonder reden
 • moe

Als u denkt dat uw kind diabetes type 1 heeft, adviseren we u om naar de huisarts te gaan. De huisarts controleert de bloedglucosewaarde. Als deze te hoog is zal hij overleggen met de kinderarts en uw kind doorsturen. In het ziekenhuis wordt uw kind verder onderzocht en behandeld. Er wordt bloed afgenomen voor verder onderzoek.

Oorzaak

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Genetische aanleg en erfelijkheid spelen soms een rol. Het afweersysteem valt de cellen die insuline maken aan. Dit wordt auto-immuunziekte genoemd Er wordt nationaal en internationaal onderzoek gedaan naar de oorzaak hiervan.

Diabetes type 2:

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of reageert minder goed op de insuline. Er blijft dan te veel glucose in het bloed. Dit veroorzaakt een hoge bloedglucosewaarde. Langdurig hoge waarden kunnen complicaties veroorzaken.

Bij diabetes type 2 werkt de alvleesklier steeds minder goed. Uw kind heeft hierdoor steeds minder insuline. Sommigen komen door grondige aanpassingen in hun leefstijl af van de symptomen van diabetes type 2.

Oorzaken

U kunt niet altijd voorkomen dat uw kind diabetes type 2 krijgt. Erfelijke aanleg speelt een rol. De kans wordt groter door:

 • overgewicht
 • ongezonde voeding
 • te weinig lichaamsbeweging

Verschijnselen type 2

U merkt niet altijd dat uw kind diabetes type 2 heeft. De klachten zijn vaak langdurig en kunnen ook andere oorzaken hebben. Aanwijzingen zijn:

 • vermoeidheid
 • droge mond
 • wazig zien
 • infecties
 • veel dorst
 • veel plassen
 • blaasontstekingen of urineweginfectie

Als u denkt dat uw kind diabetes type 2 heeft, adviseren wij u om naar de huisarts gaan. De huisarts doet bloedonderzoek en verwijst uw kind door naar de kinderarts. De kinderarts zal verder onderzoek doen door middel van bloedonderzoek.

Mogelijke complicaties op lange termijn bij diabetestype 1 en 2

Langdurig hoge bloedsuikers kunnen op de lange termijn complicaties veroorzaken aan nieren, ogen , zenuwen, hart en vaten.

 

Onderzoek

Om tot de diagnose diabetes te komen zijn verschillende onderzoeken nodig.

Om tot de diagnose diabetes te komen zijn verschillende onderzoeken nodig.

Ook als de diagnose diabetes bij uw kind is gesteld, zijn er regelmatig onderzoeken nodig. Hieronder leest u welke onderzoeken er op welk moment worden gedaan.

Bij diagnose

Als er een sterk vermoeden is dat uw kind diabetes heeft, wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Ook wordt er gekeken welke vorm van diabetes uw kind heeft en in hoeverre uw kind op dat moment ontregeld is zodat duidelijk wordt hoe de behandeling gestart moet worden.

Als uw kind diabetes heeft

 • Er wordt jaarlijks uitgebreid bloed en urine onderzoek gedaan naar mogelijke complicaties en naar andere auto-immuun ziekten.
 • 3 maandelijks tijdens de controle afspraak bij de kinderarts wordt het HBA1C gemeten. Het HBA1C is een maat voor de glucoseregulatie van de afgelopen 2 a 3 maanden. Hieraan kunnen we zien of de behandeling goed is afgestemd op uw kind.
 • Lengte en gewicht worden iedere 3 maanden gecontroleerd. Bloeddruk en puberteitsontwikkeling worden ook in de gaten gehouden.
 • Als uw kind langer diabetes heeft, wordt er onderzoek gedaan naar de functie van andere organen, zoals de ogen, nieren en voeten.
 • We doen onderzoek naar de kwaliteit van leven van uw kind. Hierbij worden u en uw kind gevraagd om vragenlijsten in te vullen om te kijken hoe het leven met diabetes is en of wij uw kind daarin op bepaalde gebieden kunnen ondersteunen.
 • Als uw kind in de puberteit komt, wordt uw kind verwezen naar de podotherapeut om de voeten preventief na te laten kijken.

Behandeling

Het Maasstad Ziekenhuis is het ziekenhuis in Rotterdam voor de behandeling van kinderen en jong volwassenen met diabetes.

Het Maasstad Ziekenhuis is het ziekenhuis in Rotterdam voor de behandeling van kinderen en jong volwassenen met diabetes.

Op de polikliniek Kindergeneeskunde wordt uw kind behandeld door een multidisciplinair team, gespecialiseerd in diabetes bij kinderen. Dit team bestaat uit twee kinderartsen, vier kinderdiabetesverpleegkundigen, twee kinderdiëtisten, een medisch maatschappelijk werker, een kinderpsycholoog en een orthopedagoog. Zij omringen uw kind met de juiste en complete zorg. Een goede behandeling van diabetes voorkomt complicaties en verbetert de kwaliteit van leven.
 
Binnen het kinderdiabetesteam wordt uw kind altijd behandeld door dezelfde artsen, verpleegkundigen en diëtisten ongeacht bezoek aan de poli of bij opname. Het team werkt patiëntgericht. Dit betekent dat uw kind een vaste arts en verpleegkundige heeft. Het team is op de hoogte van de situatie van uw kind en vormt een vertrouwd gezicht. Dit is prettig voor uw kind maar ook voor u.

Behandeling diabetes type 1

Diabetes type 1 wordt behandeld met insuline. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan. Dit is blijvend. Daarom moet er insuline toegediend worden. Dit wordt gedaan met een insulinepen of een insulinepomp. Het doel is dat de bloedglucosewaarden binnen de normaalwaarden blijven. Om de bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moeten er dagelijks meerdere keren bloedglucosewaarden geprikt worden door u of uw kind.  

Uw kind mag alles eten. Belangrijk is dat de koolhydraten geteld worden, zodat de insuline daarop aangepast kan worden.

Behandeling van diabetes type 2

Bij diabetes type 2 is het doel om de bloedglucosewaarden zo dicht mogelijk bij de normaalwaarde te krijgen. De behandeling bestaat vaak uit:

 • Gezonde voeding.
 • Meer bewegen.
 • Indien nodig medicatie in vorm van tablet. Bij onvoldoende resultaat kan er insuline toegediend worden.
 • Een gezond gewicht bereiken en vasthouden.

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.