Terug

Anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker verleen je pré, per- en postoperatieve anesthesiologische zorg aan patiënten waarbij de vitale functies op zodanige wijze zijn verstoord of bedreigd dat deze functies tijdens het verblijf op het operatiekamercomplex bewaakt, ondersteund of overgenomen moeten worden.

 

 

Past deze baan bij jou?

Je werkt op de operatiekamer in een operatieteam van ongeveer zes mensen.

Je werkt op de operatiekamer in een operatieteam van ongeveer zes mensen.

Jouw werkzaamheden bestaan onder andere uit het controleren en klaarzetten van materiaal en middelen die je nodig hebt voor, tijdens en na de operatie.

Tijdens de operatie werk je onder indirecte supervisie van een anesthesioloog, waarbij je continue de vitale functies bewaakt en zonodig, in overleg met de anesthesioloog, corrigerend optreedt. Tevens rapporteer je tijdens de operatie belangrijke veranderingen t.a.v. het bewustzijnsniveau, de pijnbeleving en de temperatuur van de patiënt direct aan de anesthesioloog. De gegevens van de patiënt houdt je bij met behulp van automatische verslagleggingsysteem op het anesthesietoestel.

Jouw karakter

Hieronder staan karaktereigenschappen waaraan jij moet voldoen.

Hieronder staan karaktereigenschappen waaraan jij moet voldoen.

 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden;
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Je hebt HBO werk- en denkniveau;
 • Je bent stressbestendig;
 • Je hebt een sterk ontwikkelde teamspirit;
 • Je bent flexibel.

Jouw werkplek

Behalve dat je werkzaam bent op de operatiekamers, recovery en holding, ben je ook inzetbaar op.

Behalve dat je werkzaam bent op de operatiekamers, recovery en holding, ben je ook inzetbaar op.

 • Het pijnteam;
 • Het reanimatieteam;
 • Brandwondencentrum;
 • Röntgenafdeling en overige afdelingen waarbij anesthesiepersoneel gewenst is.

Jouw minimale vooropleiding

 • Havo of VWO (voorkeur voor een profiel: 'natuur en techniek' of 'natuur en gezondheid')
 • Verpleegkundigen in het bezit van het diploma A-verpleegkundige, diploma MBO-V of HBO-V

De opleiding

De opleiding tot anesthesiemedewerker is een driejarige in service-opleiding op HBO-niveau.

De opleiding tot anesthesiemedewerker is een driejarige in service-opleiding op HBO-niveau.

De opleiding start in september en eventueel in maart, begint met een beroepsvoorbereidende periode van een half jaar op een regionaal opleidingsinstituut. In deze periode volg je voornamelijk theoretisch onderwijs en loop je enkele korte stages in het Maasstad Ziekenhuis. De beroepsvoorbereidende periode moet met een voldoende zijn afgesloten om door te mogen met de opleiding. In de voorbereidende periode heb je een leerovereenkomst met het ziekenhuis. Na de voorbereidende periode op school wordt je aangesteld als anesthesiemedewerker in opleiding (leer-arbeidsovereenkomst). Elke leerperiode daarna bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. In het praktijkdeel doorloop je diverse stages in het ziekenhuis.

Theorie en praktijk

Het theoretische gedeelte van de opleiding bevat onder andere de vakken anesthesiologische zorg en technieken(AZT), anatomie en fysiologie, pathologie, farmacologie,...

Het theoretische gedeelte van de opleiding bevat onder andere de vakken anesthesiologische zorg en technieken(AZT), anatomie en fysiologie, pathologie, farmacologie, medische techniek, en advance life support(ALS).

Je leert theoretisch en praktisch hoe je met patiënten moet omgaan, hoe je met collega's samenwerkt en hoe je de kwaliteit van het vak kunt verbeteren en in stand houden. Ook het begeleiden van studenten is een belangrijk leerdoel.
Aan het eind van de opleiding ben je volledig in staat om de anesthesioloog te assisteren bij het toedien van een plaatselijke of algehele verdoving bij een patiënt die operatie moeten ondergaan. Je durft verantwoording te nemen voor de patiënt, jezelf en de omgeving, ben inzetbaar op vele werkplekken en een volwaardige collega. Op de operatieafdeling van het Maasstad Ziekenhuis wordt een grote mate van zelfstandigheid van je verwacht.

Inlichtingen

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de praktijkopleiders van de operatieafdeling.

T: (010) 291 24 45

T: (010) 291 26 89

Nog meer informatie over de opleiding is te verkrijgen via het CZO (College Ziekenhuis Opleidingen)

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.