Zorg voor jongvolwassenen met kanker

AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.

Jong & Kanker

Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. In het Maasstad Ziekenhuis hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg. De AYA-verpleegkundig specialist heeft hierin een centrale rol.

Bij de AYA-verpleegkundig specialist, kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Voel je vrij je vragen te stellen. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen.

AYA team

AYA team

De AYA-verpleegkundig specialisten hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. In dat team overleggen ze met een medisch specialist en maatschappelijk werker om de zorg nog verder te verbeteren. Indien nodig kunnen ook andere professionals, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een diëtiste geraadpleegd worden. De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk. 

Het AYA-team van het Maasstad Ziekenhuis werkt nauw samen met het Erasmus MC en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Vraag maar raak

Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt 'm meenemen naar het ziekenhuis. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: AYA-Zorgnetwerk

Lotgenotencontract

Heb je behoefte om andere jongvolwassenen met kanker te ontmoeten? Dan kun je terecht op de website van Stichting Jongeren en Kanker.

Meer informatie of een afspraak maken

Heb je vragen over AYA-zorg in het Maasstad Ziekenhuis of wil je een afspraak maken met één van onze verpleegkundig specialisten? Dat kan per e-mail, e-consult of via de BeterDichtbij app.

E-mail
Stuur dan een e-mail naar AYA@maasstadziekenhuis.nl.
Vermeld in je mail je telefoonnummer, zodat wij je zo snel mogelijk kunnen helpen.

E-consult
Stuur je vraag via een e-consult via Mijn Maasstad Ziekenhuis.
Meer weten over hoe je een vraag kunt stellen via e-consult? Op de website van het Maasstad Ziekenhuis vindt u een korte uitleg.

BeterDichtbij app
Met BeterDichtbij kun je veilig chatten (appen) en beeldbellen met onze AYA-zorgverleners. Download de BeterDichtbij app op je mobiele telefoon of tablet. Stel je vraag aan een van de AYA-zorgverleners. Wil je BeterDichtbij gebruiken, maar heb je nog geen uitnodiging gehad? Mail naar AYA@maasstadziekenhuis.nl.
Meer weten over hoe je een vraag kunt stellen via BeterDichtbij? Op de website van het Maasstad Ziekenhuis lees je meer over BeterDichtbij.

Meer informatie

  • Meer informatie over AYA-zorg is te vinden op de website van het AYA Zorgnetwerk.
  • Meer informatie over onderwerpen die belangrijk zijn voor jongvolwassenen met kanker vind je op kanker.nl/jong