Terug

Meer over Orthopedie

Binnen het specialisme Orthopedie van het Maasstad Ziekenhuis worden patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat behandeld.

Orthopedisch chirurgen onderzoeken en behandelen klachten aan de botten, gewrichten en spieren en pezen. Voorbeelden van aandoeningen zijn slijtage van de gewrichten of aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld de heup of de rug. Veel voorkomende grote operaties zijn bijvoorbeeld heup- en knievervangingen en herniaoperaties. De orthopedisch chirurg behandelt ook sportletsels en letsels van botten, spieren en gewrichten na een ongeval.

Knieklachten: in één dagdeel geholpen

Het Maasstad Ziekenhuis vindt het belangrijk om patiënten snel te zien en te behandelen.

Het Maasstad Ziekenhuis vindt het belangrijk om patiënten snel te zien en te behandelen.

U kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Voor mensen met knieklachten hebben onze orthopedisch chirurgen een combinatieafspraak ontwikkeld.
Bij een combinatieafspraak (one-stop-shop) krijgt u op één dagdeel (een ochtend of middag) de afspraken die nodig zijn. Zo hoeft u maar één keer naar het ziekenhuis, heeft u een kortere wachttijd en kan er dus sneller gestart worden met een eventuele behandeling.

Bij knieklachten ziet dit er als volgt uit:
•    Foto van de knie;
•    Poliafspraak;
•    Indien nodig MRI;
•    Uitslag MRI bij afspraak orthopedisch chirurg.

Extra snel terecht bij heup- en knieoperaties

Wanneer u een heup- of knieoperatie nodig heeft, wordt u bij het Maasstad Ziekenhuis snel geholpen.

Wanneer u een heup- of knieoperatie nodig heeft, wordt u bij het Maasstad Ziekenhuis snel geholpen.

Van een lange wachtlijst is momenteel geen sprake. Wanneer uw huisarts u doorverwijst naar de polikliniek Orthopedie, dan kunt u daar al terecht binnen één week. Als blijkt dat een operatie gewenst is dan kunt u daarna worden behandeld binnen vier weken. In totaal kunt u dus binnen vijf weken het gehele zorgtraject tot aan operatie toe doorlopen en starten met de revalidatie.

Snel herstel met Joint Care

De orthopeden van het Maasstad Ziekenhuis werken vanaf eind 2008 met het Joint Care ®-programma.

De orthopeden van het Maasstad Ziekenhuis werken vanaf eind 2008 met het Joint Care ®-programma.

Klik hier voor meer informatie.

Goede nazorg

Het Maasstad Ziekenhuis zorgt voor revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Het Maasstad Ziekenhuis zorgt voor revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Na ongeveer tien weken komt u op controle, zodat we goed in kaart kunnen brengen of uw herstel helemaal naar wens verloopt. Na deze controle komt u vervolgens jaarlijks of tweejaarlijks op controle. Daarnaast krijgt u informatie met handige adviezen en tips mee voor na de operatie. De transferverpleegkundigen en de maatschappelijk werkster zijn nauw betrokken en nemen u zaken uit handen, zoals het regelen van thuiszorg voor en na de operatie. Ook helpen zij u bij het aanvragen van eventuele hulpmiddelen, maaltijdservice of alarmering, denk daarbij ook aan hulp in de vorm van wijkzorg of (specialistische) thuiszorg.

Adviezen na nieuwe heup of knie

In dit onderdeel treft u een aantal adviezen aan om de overgang van ziekenhuis naar thuis wat gemakkelijker en veiliger te maken.

In dit onderdeel treft u een aantal adviezen aan om de overgang van ziekenhuis naar thuis wat gemakkelijker en veiliger te maken.

Signaleer complicaties

Hieronder vindt u een aantal signalen die kunnen duiden op een mogelijke complicatie van uw nieuwe knie. Neem contact op met uw behandelend arts als u meent last te hebben van de volgende symptomen:

  • 38,5 graden Celcius koorts of hoger;
  • Abnormale roodheid, warmte of vochtafscheiding van de wond;
  • Meer pijn in de knie die niet wordt verlicht door pijnstillers;
  • Meer pijn aan of zwelling van de kuit.

Voorkom infectie

Omdat uw nieuwe knie- of heupgewricht zo gevoelig is voor infecties, moet u besmetting zien te voorkomen.

Mocht u ergens in uw lichaam een infectie krijgen (bijvoorbeeld: huid, blaas, longen, keel, gebit), dan kan deze infectie in de bloedbaan terechtkomen en zich verspreiden naar uw knie of heup. Breng uw arts hiervan op de hoogte. U wordt dan zonodig behandeld of doorverwezen.

Voorkom overbelasting

Vermijd sporten met hoge belasting en doe vooral activiteiten met toestemming van uw arts, zoals wandelen, zwemmen, golfen of fietsen. Dit is een uitstekende manier om uw nieuwe knie of heup te versterken en om voldoende training te krijgen om fit te blijven. De orthopedisch chirurg kan u hierover adviseren.

Toekomstige chirurgische ingrepen

Als u in de toekomst nogmaals geopereerd gaat worden, dient u uw chirurg of betrokken verpleegkundige vooraf te informeren over uw knie- of heupprothese, ook al betreft het maar een kleine operatie, zoals een maag- darm- of leveronderzoek, het verwijderen van een moedervlek, ingegroeide teennagels, een oogoperatie of operatieve tandheelkundige ingrepen.

U moet tijdens deze ingrepen beschermd worden met antibiotica om zo het gevaar van infectie te vermijden.

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.