Diëtetiek

Diëtetiek

Binnen de Diëtetiek van het Maasstad Ziekenhuis wordt voedings- en dieetzorg gegeven die bijdraagt aan herstel van ziekte, verbetering of behoud van kwaliteit van leven.

Diëtetiek

De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 17.00 uur geopend
Vooraf wordt met u afgesproken waar de afspraak plaatsvindt.

Betrokken afdelingen en vakgroepen

  • De diëtist verzamelt eerst gegevens over uw klachten, medische gegevens, eetgewoonten, lichaamssamenstelling en persoonlijke omstandigheden.
  • Met deze gegevens wordt een diëtistische diagnose vastgesteld en een behandelplan gemaakt. Dit behandelplan wordt met u besproken. De diëtist werkt vaak samen met andere afdelingen voor de beste behandeling. 
  • Wanneer u in het ziekenhuis opgenomen bent, komt de diëtist bij u langs op de afdeling of de diëtist neemt telefonisch contact met u op.
  • Bij ontslag naar een andere instelling kan de diëtist zorgen voor een diëtistische overdracht. 

Het eerste gesprek met de diëtist duurt meestal 45 minuten en herhalingsgesprekken 15 minuten. De totale duur van de dieetbehandeling kan per persoon verschillen.

De diëtist in het ziekenhuis kan ingezet worden voor een aantal specifieke doelgroepen binnen het ziekenhuis. Als u niet bij de diëtist in het ziekenhuis terecht kunt, kunt u hier een diëtist bij u in de buurt vinden.

Op verpleegafdeling

Hierbij kunt u denken aan een dieetbehandeling op de verpleegafdeling bij diabetes mellitus, nierziekten, chirurgie, brandwonden, longziekten, hart- en vaatziekten, oncologie (kanker), maag-, darm- en leverziekten en kindergeneeskunde.

Lees hier meer informatie over het 'normale' eten en drinken in het ziekenhuis.

Als u een aangepast dieet krijgt, passend bij uw ziekte, is het soms belangrijk dat u de voedingswaarden van de producten kunt opzoeken. Bekijk hier de menukaarten inclusief de voedingswaarden.

Op de polikliniek

Op de polikliniek hebben we onder andere aparte spreekuren voor:

  • bariatrische chirurgiepatiënten.
  • nefrologiepatiënten.
  • revalidatiepatiënten.
  • kinderen met diabetes mellitus.
  • kinderen met eetproblematiek (eetteam).
  • volwassenen met diabetes mellitus type 1 en/of een insulinepomp.

Een voedingsadvies krijgt u als er door medische omstandigheden een aanpassing van uw voeding nodig is.

De diëtist maakt een advies en behandelplan op verzoek van een specialist of afdelingsarts, of als uit de screening een verhoogd risico komt op ondervoeding. Natuurlijk kunt u ook zelf met de arts overleggen of de diëtist bij u langs kan komen.

Voedingsadviezen voor na uw bariatrische operatie.

Ga naar de patiëntenfolders voor meer voedingsadviezen. 

De diëtisten nemen deel aan diverse multidisciplinaire overleggen.

In deze overleggen stellen de betrokken behandelaars elkaar op de hoogte van hun behandeling, wisselen informatie uit en overleggen hoe de verschillende behandelingen het beste op elkaar kunnen worden afgestemd. De verschillende behandelaars werken samen om patiënten snel en efficiënt te kunnen helpen. Daardoor ontstaat een brede ervaring.

De diëtist werkt binnen het ziekenhuis vaak samen met de artsen en verpleegkundigen op de afdelingen en poliklinieken, maar ook met bijvoorbeeld de logopedist, psycholoog, fysiotherapeut of diabetesverpleegkundige.

Daarnaast werken we ook samen met collega-diëtisten van andere instellingen zoals verpleeghuizen en revalidatiecentra. 

Als u onder begeleiding bent van de diëtist in het ziekenhuis op aanvraag van een arts of specialist vanuit het Maasstad Ziekenhuis dan wordt deze zorg vergoed.

Voor diëtetische zorg buiten het ziekenhuis geldt dat er tot nu toe voor 3 uur diëtetische begeleiding in de basisverzekering is opgenomen. De verzekering is verplicht te vergoeden.

Meer uren diëtetiek zitten vaak in een aanvullende verzekering. Bij vragen kunt u de voorwaarden nalezen van uw zorgverzekeraar of direct contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Om in contact met een diëtist te komen, heeft u een verwijzing van een (kinder)arts binnen het Maasstad Ziekenhuis nodig.

De huisarts of consultatiebureauarts kan niet direct verwijzen, dat gaat via de (kinder)artsen in het Maasstad Ziekenhuis.

Daarnaast is de diëtist alleen toegankelijk voor een aantal specifieke doelgroepen. Als u niet bij een van onze diëtisten terecht kan, kunt u via www.dieetditdieetdat.nl een diëtist bij u in de buurt vinden.

Meer weten?