Terug

Baarmoederkanker

Hoewel baarmoederhalskanker en baarmoederkanker beide in de baarmoeder ontstaan, zijn het twee verschillende soorten kanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van deze twee ziekten is verschillend.

Baarmoederkanker ontwikkelt zich bij 90 tot 95% van de vrouwen in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Daarom wordt baarmoederkanker ook wel baarmoederslijmvlieskanker ofwel endometriumcarcinoom genoemd. Baarmoederkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar.

Zorgpad baarmoederkanker

Meer informatie over baarmoederkanker, klachten, onderzoeken en behandelmethodes vindt u uitgelegd in het 'zorgpad baarmoederkanker'.

Meer informatie over baarmoederkanker, klachten, onderzoeken en behandelmethodes vindt u uitgelegd in het 'zorgpad baarmoederkanker'.

Vanaf het moment dat bij u de verdenking op baarmoederkanker bestaat, doorloopt u een intensief traject met diverse (diagnostische) onderzoeken en behandelingen. Dit traject noemen wij het 'zorgpad baarmoederkanker'. De stappen in dit zorgpad zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. U hoeft daardoor niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook is de tussentijdse wachttijd hierdoor beperkt. Tijdens dit traject bent u onder behandeling van een gynaecoloog. Hij/zij stelt de diagnose, zet onderzoeken in gang en bespreekt met u de uitslagen en de mogelijke behandelopties.

Hier vindt u alle informatie over het zorgpad baarmoederkanker.

Risicofactoren

Bij baarmoederkanker kunnen bepaalde factoren het risico op de ziekte vergroten.

Bij baarmoederkanker kunnen bepaalde factoren het risico op de ziekte vergroten.

Een belangrijke risicofactor lijkt de verstoring van het samenspel tussen de verschillende hormonen die invloed uitoefenen op het baarmoederslijmvlies. Hierbij kunt u denken aan:

  • Vrouwen zonder of met weinig kinderen;
  • Vrouwen bij wie de overgang laat begint;
  • Vrouwen die langdurig oestrogenen gebruiken (oestrogenen worden bijvoorbeeld gebruikt bij overgangsklachten);
  • Borstkankerpatiënten die gedurende een aantal jaren tamoxifen gebruiken (dit is een belangrijk medicijn bij de behandeling van borstkanker, de goede behandelresultaten van tamoxifen wegen op tegen het kleine extra risico op baarmoederkanker);
  • Vrouwen die een bepaalde zeldzame tumor van de eierstokken hebben die oestrogeen produceert;
  • Vrouwen met overgewicht (waarschijnlijk komt dat doordat in het vetweefsel meer oestrogene stoffen worden aangemaakt).

Klachten

Een klacht bij baarmoederkanker is ongewoon bloedverlies.

Een klacht bij baarmoederkanker is ongewoon bloedverlies.

Ongewoon bloedverlies is bloedverlies buiten de normale menstruatieperiode. Bijvoorbeeld tussen twee menstruatie of een bloeding na de overgang. Vrouwen verwarren dit wel eens met het plotseling terugkeren van de menstruatie. Maar als u sinds een jaar (of langer) niet meer menstrueert, is zo’n bloeding geen gewone menstruatie.

Al deze symptomen kunnen echter ook andere oorzaken hebben, maar zijn altijd een reden om uw huisarts te raadplegen.

Stadiumindeling

Onder het stadium verstaat men de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. Stadiumindeling is belangrijk voor een inschatting van de prognose...

Onder het stadium verstaat men de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. Stadiumindeling is belangrijk voor een inschatting van de prognose en het bepalen van de behandeling. Bij baarmoederkanker onderscheidt men vier stadia. Het vaststellen van het stadium wordt bepaald door informatie uit de onderzoeken. Als alle uitslagen hiervan bekend zijn, kan het stadium van de ziekte definitief bepaald worden.

De vier stadia van baarmoederkanker zijn:

  • Stadium I: De tumor is beperkt tot het baarmoederlichaam. Er wordt gekeken of de tumor is doorgegroeid in de spierlaag van de baarmoeder. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen doorgroei in het oppervlakkige of diepere deel van de spierlaag.
  • Stadium II: De tumor is doorgegroeid tot in de baarmoederhals, maar niet buiten de baarmoeder.
  • Stadium III: De tumor is doorgegroeid buiten de baarmoeder, maar binnen het kleine bekken. Dat wil zeggen: in de directe omgeving van de baarmoeder, bijvoorbeeld naar de eierstokken, de vagina of lymfeklieren in de buik.
  • Stadium IV: De tumor is doorgegroeid buiten het kleine bekken of naar de blaas, de endeldarm en/of er zijn uitzaaiingen ergens anders in de buik. Ook bij uitzaaiingen van baarmoederkanker in andere organen, bijvoorbeeld in de longen of de botten, wordt er gesproken van stadium IV.

 

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.