Longontsteking

Longontsteking

Een longontsteking (pneumonie) is een ontsteking van de longblaasjes en het omliggende weefsel.

Mogelijke onderzoeken bij Longontsteking

Mogelijke behandelingen bij Longontsteking

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Als een longontsteking op tijd wordt herkend, kan het behandeld worden met antibiotica.

Wanneer de ziekte niet op tijd herkend wordt, kunnen de longblaasjes zo verzwakken dat de longen niet meer goed kunnen functioneren. Een longontsteking kan bij iedereen optreden maar vaak treedt het op als complicatie van andere ziekten of als de patiënt al verzwakt is door andere oorzaken.

Een longontsteking wordt meestal veroorzaakt door het inademen van micro-organismen zoals een bacterie, virus of schimmel. Hoewel de meeste virussen meestal alleen een verkoudheid veroorzaken, kunnen ze bij een verminderde weerstand ook een longontsteking veroorzaken.

Een micro-organisme kan ook in de longen terechtkomen via het bloed. Als de lucht weg voor een deel is afgesloten door een tumor, kan het opruimen van bacteriën uit de longen belemmeren, waardoor de infectie kan ontstaan. Wanneer na een operatie, hoesten moeilijk en pijnlijk is waarbij slijm in de longen achterblijft, bestaat hetzelfde gevaar.

Patiënten met diabetes, hartfalen en chronische longziekten als COPD hebben een verhoogde kans op longontsteking. Ook mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken (bijvoorbeeld corticosteroïden en chemotherapie), roken, zwaar drinken of ondervoed zijn, hebben een grotere kans op het krijgen van longontsteking.

De klachten kunnen erg verschillen, afhankelijk hoe erg de longontsteking zich heeft uitgebreid en afhankelijk van het micro-organisme dat de longontsteking veroorzaakt heeft.

Meestal ontstaan de volgende klachten:

  • Gebrek aan eetlust.
  • Hoesten met slijm.
  • Koorts.
  • Kortademigheid.
  • Pijn op de borst.

Wanneer u door uw huisarts of specialist wordt doorverwezen, omdat u u een longontsteking heeft, kunt op  meestal snel terecht bij de polikliniek Longgeneeskunde.

Het kan ook voorkomen dat u naar de longarts wordt verwezen via de Spoedeisende Hulp in het Maasstad Ziekenhuis.

Om te bepalen of u een longontsteking heeft, moeten er een aantal onderzoeken worden uitgevoerd.

  • De longarts begint met een uitgebreide gesprek over waar en hoe lang u pijn heeft, wat de klachten zijn, enzovoorts (anamnese).
  • Lichamelijk onderzoek
  • X-Thorax
  • Bloedonderzoek.

In een aantal situaties kan uw longarts ook nog de volgende onderzoeken doen. 

  • Pleurapunctie.
  • Bronchoscopie.
  • CT-onderzoeken.

Een lichte longontsteking kan thuis behandeld worden en afhankelijk van de oorzaak wordt er medicatie voorgeschreven. De koorts en de pijn op de borst kunnen door pijnstillers verminderd worden.

Als u een ernstige longontsteking heeft, wordt u opgenomen op de afdeling Longgeneeskunde. U krijgt dan medicatie (antibiotica) en/of extra vocht via een infuus toegediend. Vaak is dan tijdelijke toediening van extra zuurstof via een neusbrilletje of een masker noodzakelijk.

U mag weer naar huis als u het weer goed gaat met u.

Meestal moet u 2-3 weken na ontslag voor controle naar de polikliniek om na te kijken of de longontsteking goed geneest.