Terug

Longontsteking

Bij de afdeling Longgeneeskunde behandelen we patiënten met een longontsteking (pneumonie). Longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes en het omringde weefsel.

Mits tijdig herkend kan een longontsteking behandeld worden met antibiotica. Wanneer de ziekte niet tijdig herkend wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken dat de longen niet meer goed kunnen functioneren. Een longontsteking kan bij iedereen optreden maar vaak treedt het op als complicatie van andere ziekten of als de patiënt al verzwakt is door andere oorzaken.

Oorzaken

Een longontsteking wordt meestal veroorzaakt door het inademen van micro-organismen zoals een bacterie, virus of schimmel. Hoewel de meeste virussen doorgaans...

Een longontsteking wordt meestal veroorzaakt door het inademen van micro-organismen zoals een bacterie, virus of schimmel. Hoewel de meeste virussen doorgaans alleen een verkoudheid veroorzaken, kunnen ze bij een verminderde weerstand ook een longontsteking veroorzaken.

Een micro-organisme kan ook in de longen terechtkomen via het bloed. Een (gedeeltelijke) afsluiting van de luchtweg door een tumor, kan het opruimen van bacteriën uit de longen belemmeren, waardoor de infectie kan ontstaan. Wanneer na een operatie, hoesten moeilijk en pijnlijk is waarbij slijm in de longen achterblijft, bestaat hetzelfde gevaar.

Patiënten met diabetes, hartfalen en chronische longziekten als COPD hebben een verhoogde kans op longontsteking. Ook mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken (bijvoorbeeld corticosteroïden en chemotherapie), roken, zwaar drinken of ondervoed zijn hebben een grotere kans op het krijgen van longontsteking.

Klachten

De symptomen kunnen erg variëren, afhankelijk van de mate waarin de longontsteking zich heeft uitgebreid en afhankelijk van het micro-organisme dat de longontsteking...

De symptomen kunnen erg variëren, afhankelijk van de mate waarin de longontsteking zich heeft uitgebreid en afhankelijk van het micro-organisme dat de longontsteking veroorzaakt heeft.

Over het algemeen ontstaan de volgende klachten:

  • Gebrek aan eetlust;
  • Hoesten met slijm;
  • Koorts;
  • Kortademigheid;
  • Pijn op de borst.

Onderzoeken

Wanneer u door uw huisarts of specialist wordt doorverwezen vanwege longontsteking kunt op korte termijn terecht bij één van de poliklinieken op de afdeling...

Wanneer u door uw huisarts of specialist wordt doorverwezen vanwege longontsteking kunt op korte termijn terecht bij één van de poliklinieken op de afdeling Longgeneeskunde. Het kan ook voorkomen dat u naar de longarts wordt verwezen via de Spoedeisende Hulp in het Maasstad Ziekenhuis.

Om de diagnose te kunnen stellen zullen er een aantal onderzoeken worden uitgevoerd. De longarts begint met een uitgebreide anamnese, lichamelijk onderzoek, X-Thorax en bloedonderzoek. In een aantal situaties kan uw longarts ook nog een pleurapunctie, bronchoscopie of CT-scan uitvoeren.

Behandelingen

Een lichte longontsteking kan thuis behandeld worden en afhankelijk van de oorzaak wordt er medicatie voorgeschreven. De koorts en de pijn op de borst kunnen...

Een lichte longontsteking kan thuis behandeld worden en afhankelijk van de oorzaak wordt er medicatie voorgeschreven. De koorts en de pijn op de borst kunnen door pijnstillers verminderd worden.

Indien u een ernstige longontsteking heeft, wordt u opgenomen op de afdeling Longgeneeskunde. U krijgt dan medicatie (antibiotica) en/of extra vocht via een infuus toegediend. Vaak is dan tijdelijke toediening van extra zuurstof via een neusbrilletje of een masker noodzakelijk.

Nazorg

U mag weer naar huis als u weer in goede conditie bent.

U mag weer naar huis als u weer in goede conditie bent.

Meestal vindt er twee tot drie weken na ontslag een controle-bezoek plaats op de polikliniek Longgeneeskunde om na te kijken of de longontsteking goed geneest.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.