Terug

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening van het centrale zenuwstelsel. In de hersenen wordt een bepaalde stof (dopamine) niet, of verminderd, aangemaakt. Hierdoor ontstaan klachten in het hele lichaam. De ziekte komt vooral voor bij oudere mensen.

Symptomen

De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door:

De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door:

  • tremoren (ritmische, bevende, onwillekeurige beweging die ontstaat wanneer spieren zich herhaaldelijk samentrekken en weer verslappen),
  • rigiditeit (stijfheid),
  • houding-instabiliteit, en
  • akinesie (het niet kunnen starten en uitvoeren van bewegingen).

Deze symptomen nemen geleidelijk toe. De oorzaak is tot nu toe nog onbekend.

Logopedie bij Parkinson

Op logopedisch gebied kan er een zogenaamde hypokinetische dysartrie ontstaan. Kenmerkend is de zachte hese stem, minimale articulatiebewegingen en monotone...

Op logopedisch gebied kan er een zogenaamde hypokinetische dysartrie ontstaan. Kenmerkend is de zachte hese stem, minimale articulatiebewegingen en monotone spraak. Ook kunnen er cognitieve problemen en slikproblemen ontstaan.

Onderzoek

Er vindt eerst onderzoek plaats om de problemen in kaart te brengen: de Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT). Aan het eind van de behandelperiode wordt er weer onderzoek gedaan om de eventuele vooruitgang aan te kunnen tonen.

Behandeling

De PLVT wordt toegepast tijdens de behandeling. De nadruk van de therapie ligt op luid en laag spreken. Hierdoor kunnen de stembanden beter sluiten, waardoor het stemgeluid minder hees tot helder wordt. Het stemvolume vergroot en de verstaanbaarheid kan hierdoor verbeteren. Articulatie wordt hierin meegenomen: het doel is meer lipronding en kaakval toepassen in het spreken, zodat de spraak duidelijker wordt.Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.