Terug

Logopedie bij Parkinson

Op logopedisch gebied kan er bij Parkinson een zogenaamde hypokinetische dysartrie ontstaan. Dit wordt gekenmerkt door een zachte hese stem, minimale articulatiebewegingen en monotone spraak. Ook kunnen er cognitieve problemen en slikproblemen ontstaan.

Onderzoek

Er vindt eerst onderzoek plaats om de problemen in kaart te brengen: de Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT). Aan het eind van de behandelperiode wordt er...

Er vindt eerst onderzoek plaats om de problemen in kaart te brengen: de Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT). Aan het eind van de behandelperiode wordt er weer onderzoek gedaan om de eventuele vooruitgang aan te kunnen tonen.

Behandeling

De PLVT wordt toegepast tijdens de behandeling. De nadruk van de therapie ligt op luid en laag spreken. Hierdoor kunnen de stembanden beter sluiten, waardoor...

De PLVT wordt toegepast tijdens de behandeling. De nadruk van de therapie ligt op luid en laag spreken. Hierdoor kunnen de stembanden beter sluiten, waardoor het stemgeluid minder hees tot helder wordt. Het stemvolume vergroot en de verstaanbaarheid kan hierdoor verbeteren.

Articulatie wordt hierin meegenomen: het doel is meer lipronding en kaakval toepassen in het spreken, zodat de spraak duidelijker wordt.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.