TIA

TIA

Een TIA wordt ook wel een voorbijgaande beroerte genoemd. De verschijnselen duren meestal maar kort: van enkele minuten tot een kwartier, maar soms ook langer.

Een TIA ontstaat als de bloedstroom naar de hersenen tijdelijk wordt verstoord. De hersenen krijgen dan geen zuurstof en voeding meer en er treden uitvalverschijnselen op zoals een halfzijdige verlamming of een spraakstoornis. Welke verschijnselen iemand heeft en hoe ernstig die zijn, hangt af van het gebied waar de doorbloedingsstoornis optreedt.

Een TIA kan een voorbode zijn van een beroerte. Door het nemen van de juiste maatregelen kan de kans op een beroerte met blijvende gevolgen worden verkleind. Het Maasstad Ziekenhuis wil daarom graag bijdragen aan het herkennen en behandelen van TIA's. Als u in het Maasstad Ziekenhuis terecht komt, wordt u binnen één werkdag op een snelle professionele manier geholpen door een team van ervaren specialisten. Vaak zal de huisarts, eventueel in overleg met de neuroloog, starten met medicatie.

Mogelijke onderzoeken bij TIA

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Tijdens de TIA-screening wordt een aantal onderzoeken uitgevoerd.

De TIA-screening vindt de eerste dag in de ochtend plaats op de polikliniek Neurologie.
De volgende dag aan het begin van de middag ontvangt u de uitslagen van de CVA nazorg verpleegkundige of de neuroloog.

Onderzoeken

Meestal betreft het de volgende onderzoeken:

Maasstad Ziekenhuis biedt betrouwbare en professionele behandeling bij een TIA.

Behandeling met medicijnen kan nieuwe TIA's of een beroerte met ernstiger gevolgen voorkomen. Meestal schrijft de neuroloog een combinatie van bloedverdunners, bloeddrukverlagende medicijnen en cholesterolverlagende medicijnen voor. Deze behandeling vermindert de kans op de vorming van bloedstolsels en daarmee het risico op nieuwe TIA's en vooral een beroerte.

Operatie

Als de oorzaak van de TIA ernstige slagaderverkalking in de halsslagader is, kan de slagaderverkalking soms met een operatie worden verwijderd.

De neuroloog zal u dan naar de vaatchirurg verwijzen. Het is belangrijk dat deze operatie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Daarom wordt u in dit geval met spoed door de vaatchirurg gezien.

Wat kunt u verder zelf doen?

Het is belangrijk dat u de medicijnen blijft gebruiken om een nieuwe TIA te voorkomen. Als u bijwerkingen heeft kunt u dit bespreken met uw neuroloog of met uw huisarts. Indien u, ondanks de behandeling, toch weer uitvalverschijnselen krijgt, dient u direct contact op te nemen met uw huisarts of met 112. De belangrijkste maatregel die u zelf kunt toepassen is het hanteren van een gezonde leefstijl. Te denken valt dan aan:

  • Gezond eten met veel groente en fruit en weinig vet;
  • Niet roken;
  • Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, minimaal een half uur per dag;
  • Mannen drinken niet meer dan twee glazen alcohol per dag en vrouwen niet meer dan één.

Hier behandelen wij de vragen die veel gesteld worden over de TIA.

"Kan ik nog een keer een TIA krijgen?"
Een TIA kan één keer voorkomen of meerdere malen achter elkaar. Dat laatste gebeurt wanneer steeds bloedpropjes uit dezelfde verkalkte slagader losschieten. Als deze bloedpropjes allemaal dezelfde weg volgen, belanden ze steeds op dezelfde plek in een kleinere slagader en blokkeren ze iedere keer op dezelfde plek even de bloedstroom. Bij elke tijdelijke blokkade ontstaat er een TIA met dezelfde verschijnselen, soms wel 10 keer per week. Een bloedprop kan ook in een andere vertakking van de hersenslagaders terechtkomen. De gevolgen kunnen dan sterk verschillen van eerdere TIA's. Meerdere TIA's hoeven dus niet altijd dezelfde verschijnselen te veroorzaken.

 "Is een TIA gevaarlijk?"
TIA's brengen per definitie geen blijvende beschadiging in de hersenen teweeg. TIA's kunnen echter wel een voorbode zijn van een veel ernstiger beroerte. Eén op de vier mensen krijgt na een TIA binnen vijf jaar een beroerte met blijvende gevolgen. Van de mensen die getroffen zijn door een blijvende beroerte had een kwart vooraf kortdurende uitvalverschijnselen. Soms krijgt iemand meerdere TIA's voordat een beroerte met blijvende gevolgen ontstaat.

"Is een TIA hetzelfde als een beroerte?"
Nee, de verschijnselen van een TIA zijn van voorbijgaande aard. Bij een beroerte duren de verschijnselen langer. Herstel kan soms lang duren en is niet altijd volledig. (Kijk voor meer informatie bij Beroerte)

"Mag ik autorijden na een TIA?"
Na een TIA mag u twee weken geen auto en/of motor besturen. Er zijn verschillende redenen voor een rijontzegging.
Lees de folder Autorijden na een TIA/CVA voor meer informatie.