Fysiotherapie

Binnen het deelspecialisme Fysiotherapie van het Maasstad Ziekenhuis worden patiënten met een breed scala aan aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat behandeld.

Behandelingen

Binnen dit specialisme vinden er verschillende behandelingen plaats.

Binnen dit specialisme vinden er verschillende behandelingen plaats.

De fysiotherapeut is dé expert als het gaat om klachten aan het bewegingsapparaat. Behandelingen bestaan allang niet meer uit alleen maar massage, maar zijn vooral gericht op het geven van informatie, het weer in beweging komen (van algehele lichaam of specifieke delen hiervan) en uiteindelijk op het versterken van het lichaam. Alle fysiotherapeuten in het Maasstad Ziekenhuis zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie en volgen in het kader hiervan elk jaar verschillende cursussen. Hierdoor blijven ze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelen om zo de optimale behandelstrategie bij elke patiënt toe te kunnen passen.

Behandelingen

Enkelvoudige behandelingen
Onder enkelvoudige behandelingen verstaan wij behandelingen die ook worden gegeven in een particuliere fysiotherapiepraktijk. Bij dit soort behandelingen is alleen de fysiotherapeut betrokken en gaat het vooral om acute, kortdurende klachten. Bijvoorbeeld acute rug- of nekklachten, last van de knie na het sporten of pijn nadat u door de enkel bent gegaan.

Voor enkelvoudige behandelingen in het revalidatiecentrum van het Maasstad Ziekenhuis heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Klinische fysiotherapie
Wanneer u in het Maasstad Ziekenhuis bent opgenomen, kan de behandelend arts ervoor kiezen om de fysiotherapeut in consult te vragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een operatie aan de heup, knie of buik. Maar ook wanneer u bent opgenomen na een beroerte of omdat uw COPD klachten zijn toegenomen, komt de fysiotherapeut bij u langs. Fysiotherapie in het ziekenhuis is vooral gericht op het weer mobiel worden en het optimaliseren van de ademhaling.

Revalidatie fysiotherapie
De fysiotherapeut kan worden ingezet als onderdeel van het revalidatieprogramma. Deze behandelingen kunnen net als bij enkelvoudige behandelingen gericht zijn op het verhelpen van een klacht aan het bewegingssysteem. Maar ook wordt er vaak aandacht besteed aan het verbeteren van de lichamelijke conditie en de algemene spierkracht. Voor sommige mensen bieden ontspannings- en ademhalingsoefeningen veel verlichting en ook hierin kan de fysiotherapeut u begeleiden.  

Groepsbehandelingen
Op de polikliniek worden ook een aantal groepsbehandelingen gegeven. Deze groepen bestaan uit mensen die allemaal een zelfde aandoening hebben of een zelfde operatie hebben ondergaan. Zo heeft u contact met mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden en dit zorgt vaak voor een sterke band, een luisterend oor en praktische tips. In onze rijk uitgeruste polikliniek kunnen wij tijdens de behandelingen alle kanten op: zo kunnen behandelingen plaatsvinden in de fitnesszalen, de sportzaal of in het zwembad. Hieronder wordt informatie gegeven over de activiteiten die hieronder vallen.

null

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.