Geboorteaangifte doen

Aangifte binnen 3 dagen na geboorte

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje(s).

Als u een kind heeft gekregen, moet u binnen 3 dagen geboorteaangifte doen. U doet de aangifte in de gemeente waar het kind geboren is. U doet dus alleen geboorteaangifte in Rotterdam als het kind in Rotterdam geboren is.

Is dit niet mogelijk door een weekend of feestdag, dan moet u dit op de 1e  werkdag na het weekend of de feestdag doen.
De termijn van 3 dagen wordt dan verlengd totdat er minimaal 2 dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag, zondag of feestdag zijn. 

  • Voorbeeld 1
    Een baby wordt geboren op vrijdag. Er zijn 3 dagen om aangifte te doen. Dag 1: zaterdag; Dag 2: zondag; Dag 3: maandag. De termijn wordt verlengd totdat er minimaal 2 dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag of zondag zijn. Dat betekent dat de termijn wordt verlengd tot en met dinsdag. Er kan dus op maandag en dinsdag aangifte worden gedaan.
  • Voorbeeld 2
    Een baby wordt geboren op vrijdag 21 december. Zaterdag 22 en zondag 23 december kan geen aangifte worden gedaan. De 1e aangiftedag is op maandag 24 december. Op dinsdag 25 en woensdag 26 december kan geen aangifte worden gedaan. De 2e aangiftedag is op donderdag 27 december. Aangifte kan dus worden gedaan op maandag 24 en donderdag 27 december. De termijn is verlengd totdat er 2 dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag, zondag of feestdag zijn.

Hoe kunt u aangifte doen?

Er zijn 3 manieren om geboorteaangifte te doen.

  1. Online aangifte. Met DigiD. Je hebt geen contact met een ambtenaar.
  2. Digitale balie. Met DigiD. Je hebt contact met een ambtenaar via videobellen.
  3. In een stadswinkel. Je doet aangifte bij de ambtenaar aan de balie.

Aan geboorteaangifte zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie en de voorwaarden waar u aan moet voldoen leest u hier.
Of u kunt bellen naar 14010 (lokaal tarief).

Verklaring van geboorte

Het Maasstad Ziekenhuis stuurt de verklaring van geboorte digitaal naar de gemeente Rotterdam. Stel dat er gegevens niet goed in staan, of u wilt de naam nog veranderen, dan kan dit tijdens de aangifte digitaal of aan de balie nog gewijzigd worden.

Wat moet u doen bij een afspraak in een stadswinkel

Voor een afspraak aan de balie moet u eerst telefonisch een afspraak bij de gemeente Rotterdam maken.

Neem een geldig identiteitsbewijs en de verklaring van de geboorte mee (ook al heeft het ziekenhuis deze digitaal gestuurd). De verklaring van geboorte kunt u terugvinden in het patiëntenportaal Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u onder de kopjes Dossier, Brieven de verklaring van de geboorte. Open het PDF-bestand, print het uit en neem deze mee. Ga naar www.maasstadziekenhuis.nl/mijn voor meer informatie over het patiëntenportaal Mijn Maasstad Ziekenhuis.